Försvarkonferens – men utan överbefälhavaren

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga konferensen om säkerhets- och försvarspolitik startade i dag på Högfjällshotellet i Sälen. Men en av huvudpersonerna har kastat in handduken.

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson är en av de självklara huvudpersonerna på evenemanget Folk och Försvar i Sälen som på allvar dra i gång i morgon.

Men nu visar det sig att överbefälhavare Sverker Göranson redan lämnat Sälen och sannolikt heller inte kommer tillbaka innan konferensen avslutas på tisdag kväll.

Detta trots att han på måndagseftermiddagen ska hålla tal på konferensen.

Talet hålls ändå

Anledningen är en hastigt påkommen magåkomma, som också försenade Göranson ankomst till konferensen där han hann hälsa hedersgästen prins Daniel välkommen och ge ett fåtal intervjuer innan han alltså avbröt vistelsen.

Överbefälhavarens tal – som SVT Forum sänder på webben – kommer att hållas, men alltså inte av Göranson själv utan av Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall.

ÖB-effekt

Årets upplaga av konferensen har dragit till sig fler bevakare än tidigare – troligen en effekt av Sverker Göransons vältajmade utspel om Sveriges försvarsförmåga, den som betyder att landet (efter nya investeringar) kan hålla stånd mot fienden i högst en vecka.

ÖB säger till SVT Nyheter att han står fast vid sin profetia, och anser att det nu är politikernas sak att ta ställning till det underlag om den militära framtiden som han presenterat.

Nato-chefen och ministrar

Men det är inte enbart försvaret av Sveriges gränser som intresserar på konferensen. Det blir seminarier kring terrorism, extremism och säkerheten inom EU. Dessutom vet man att många viktiga möten och samtal hålls på förmiddagarna, helt utanför det officiella programmet.

Till konferensen kommer Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. EU-kommissionären Cecilia Malmström är redan på plats, liksom EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP). Försvarsminister Karin Enström (M), som efterträdde Sten Tolgfors och snart haft jobbet i ett år, är självskriven.

Sveriges Television är på plats i Sälen. Förutom vanlig nyhetsbevakning i Rapport, Aktuellt och på svt.se och text-tv sänds alla seminarier i SVT Forum i SVT2 från 9.00 till 16.20 (söndagens seminarier sänds på måndag, eftersom konferensen inte startar förrän kl 12.30). De seminarier som inte får plats under måndag och tisdag (när konferensen avslutas) sänds i efterhand på torsdag 17 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet