Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner närheten till händelsen”, säger Peter Ryman vid Länsstyrelsen i Blekinge. Foto: SVT

Försvarsdirektören efter läckorna: “Vi står på tårna”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge hamnade mitt i händelsernas centrum när Nord Stream började läcka gas bara några mil från den svenska kusten. Nu stärker de sitt arbete med det civila försvaret.

 – Vi fick ett larm via SOS och Sjöfartsverket om att det var en gasläcka ute till havs. Det vi gjorde direkt var att försöka skapa en bild av vad som hänt och hur det kan påverka blekingeborna, säger Peter Ryman, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Blekinge.  

När det stod klart att gasutsläppet inte ansågs utgöra något direkt hot mot Blekinges invånare kunde de istället fokusera på att hjälpa till med att samordna myndigheternas arbete.  
 
– Vi fick i uppdrag att ordna en samverkanskonferens där vi samlade lokala, regionala och nationella aktörer för att skapa en lägesbild över händelsen, säger Peter Ryman.  

För dem blev detonationerna också ett konkret bevis på att deras sedan tidigare inledda arbete med att bygga upp det civila försvaret behövs.  

– Man känner närheten till händelsen. Vi är redo och står på tårna. Det känns akut angeläget, säger Peter Ryman.  
 
Hör mer om hur det civila försvaret i Blekinge nu stärks i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.