Fältsjukhusets färd till Älvsjömässan i Stockholm. Foto: Björn Larsson Rosvall/Jonas Ekströmer/TT

Försvarsmakten inrättar 50 intensivvårdsplatser – men fler kan behövas

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten inrättar totalt 50 intensivvårdsplatser i fältsjukhus i Göteborg och i Stockholm. Men det kan behövas betydligt mer än så.

I ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg ska totalt 20 intensivvårdsplatser inrättas. Ytterligare 30 platser inrättas i ett fältsjukhus i Stockholmsmässan.

Försvarsmaktens personal kommer stå för driften och bistå med att visa hur utrustningen fungerar. Vården kommer däremot att bedrivas helt av civil personal från respektive region.

– Det är den civila vårdgivaren som arbetar i ett militärt sjukhus. Vi ställer militär utrustning till en civil vårdgivares disposition för att öka deras kapacitet, säger stabsläkare Magnus Blimark.

Behövs ytterligare platser

Enligt Blimark väntas fältsjukhuset i Göteborg stå klart mot slutet av veckan. I Stockholm väntas det ta ett par veckor innan det är klart att användas.

Fältsjukhusen är en del i förberedelsen för att Sverige ska vara tillräckligt bra rustat när toppen på smittokurvan nås i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos väntas då 250 personer behöva intensivvård samtidigt bara i Stockholm. Och totalt 500-1000 personer i Sverige. När det inträffar är oklart, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens på måndagen.

”Behöver jobba smart”

I Region Stockholm finns i dag 90 intensivvårdsplatser. Men myndigheterna är övertygade om att det ska finnas tillräckligt många platser när situationen uppstår.

– Vi planerar för att kunna ha en kapacitet som är större när den kritiska veckan inträffar. Regionerna jobbar intensivt med att ställa om sin vård, de ställer in planerad verksamhet och utökar resurserna. Vi behöver också jobba smart över landet med de gemensamma resurserna. Vi ska inte ha tomma platser någonstans och överfullt på andra platser, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen.

Kommer ansträngningar att räcka?

- Det tror jag, säger Sandwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet