Försvarsministern: Hela projektet är bekymmersamt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett grönt ljus för Karlshamn att hyra ut sin hamn till det ryska gasprojektet Nord Stream 2. Men projektet påverkar Sveriges försvarsmakt negativt, det står försvarsminister Peter Hultqvist (S) fast vid och meddelar att ”en lång rad säkerhetsåtgärder” nu kommer att vidtas.

– Regeringens bedömning från tidigare kvarstår: Att det här påverkar Sveriges försvarsmakt i negativ mening, säger Hultqvist.

Man kommer nu att vidta ett antal säkerhetsåtgärder i Karlshamn. Myndigheter som polisen, säkerhetspolisen, kustbevakning, tullverket ska ha ordentlig insyn i projektet och följa det noggrant, meddelade försvarsministern under måndagskvällen. Myndigheterna ska verka under ledning av försvarsmakten.

– Vilka konkreta åtgärder det handlar om, det är sekretessbelagt.

Då är det här fortfarande bekymmersamt för svenskt försvar att det blir det här projektet?

– I grunden är hela Nord Stream-projektet bekymmersamt, men det ligger inte på svenskt territorialvatten, så vi kan inte säga nej till det från svensk sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.