– Det är för tidigt att veta om det kommer drabba Karlshamn, kommenterar kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) tisdagens besked om amerikanska sanktioner mot bolag som arbetar med den ryska gasledningen Nord Stream 2.
Det var hösten 2017 som Karlshamns kommun gav besked att tillåta lagring av rör i hamnen trots regeringens avrådan. Totalt har cirka 50 000 rör lagrats och tidigare i år lämnade den sista rörläggningsbåten Karlshamns hamn.
”Avslutat arbetet”
Företagets vd Mats Olsson kommenterar också tisdagens besked från USA.
– Vår bedömning är att det troligtvis inte påverkar oss i och med att vi har avslutat arbetet med Nordstream 2, säger han till SVT Nyheter Blekinge.
Mats Olsson berättar att han inför USA:s beslut om sanktioner försökt ta reda på om de skulle kunna komma att påverka Karlshamns hamn.
– Vi har haft kontakter tidigare med Utrikesdepartementet och försökt undersöka om det kunde påverka. Men jag vet faktiskt inte om det är någonting vi ska vara oroliga för, säger Mats Olsson.
Sanktioner mot bygget
Omröstningen i USA:s senat på tisdagen följde efter förra veckans beslut i representanthuset om amerikanska sanktioner mot bygget som kostar omkring 100 miljarder kronor.
Bakom gasledningen står i första hand den ryska statskontrollerade Gazprom. Även ickeryska bolag, bland dem Shell, Uniper, Wintershall och Engie, är involverade i gasledningen.
I oktober kom ett beslut från danska Energistyrelsen om att gasledningen får dras inom Danmarks ekonomiska zon i Östersjön, sydost om Bornholm. Danska regeringen beklagar beslutet, men anser att frågan är rent administrativ och styrs av FN:s havsrättskonvention.
Lär väcka missnöje
Svenska regeringen sade redan sommaren 2018 motvilligt ja till att gasledningen dras i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Även Ryssland, Finland och Tyskland har gett klartecken för projektet.
Kongressens beslut om sanktioner mot byggandet av gasledningen lär väcka missnöje i flera europeiska huvudstäder på grund av beroendet av rysk gas.