Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har en utredning som tittar på det”, säger Pål Jonsson (M) i Aktuellt. Hör honom om huruvuda värnpliktiga kan bli inkallade i konflikter utanför Sverige gränser vid ett Natomedlemskap. Foto: SVT

Försvarsministern: Osannolikt med kärnvapen i Sverige

Publicerad

Det finns enligt försvarsminister Pål Jonson (M) inga planer på att taktiska kärnvapen ska placeras i Sverige. Samtidigt menar han att Sverige måste stå upp för att Nato är en militärallians som bygger på nukleär avskräckning.

– Så länge andra länder har kärnvapen har Nato sagt att man behöver ha nukleär avskräckning, säger han.

Sedan beskedet kom på måndagskvällen att Turkiet välkomnar Sverige in i Nato har det väckts frågor om vad det här innebär för Sverige och för svenskarna. Bland annat har det funnits en oro om inträdet i en kärnvapenallians kan innebära att taktiska kärnvapen placeras på svensk mark.

Kommer kärnvapen att placeras i Sverige?

Det frågade SVT Pål Jonson i Aktuellt, som sändes direkt från Nato-toppmötet i Vilnius.

Sverige och Nato

– Det bedömer jag inte. Det finns inga sådana förväntningar från Natos sida, att placera ut taktiska kärnvapen. Lika lite som det finns förväntningar på andra nordiska länder så finns det inga på Sverige att ha det, sade Pål Jonson (M).

– Men däremot kommer vi naturligtvis att behöva stå upp för att Nato är en militärallians som bygger både på konventionell avskräckning och nukleär avskräckning, tillade han.

Vad innebär Nato för värnplikten?

En annan fråga som lyfts är den om vad Turkiets besked kan innebära för värnplikten. Det är oklart om värnpliktiga från Sverige kan skickas utomlands för att strida för Nato, enligt försvarsministern.

– Det där återstår att se. Så som lagstiftningen är formulerad nu ska värnpliktiga användas för försvar av Sverige. Men det är klart att man kan diskutera var det börjar och slutar när vi är med i en försvarsallians. Men vi har en utredning som tittar på det, sade Pål Jonson.

Ukrainska piloter kan tränas i Sverige

Under tisdagen berättade Pål Jonsson att Sverige ska bidra till att träna ukrainska piloter i att flyga ameriganska F-16-flygplan. Eftersom Sverige inte äger några F-16 kan vi istället bidra med övningsområden, utbildning på Gripensystemet och träning i engelska.

– Vi påbörjar en orienteringsutbildning på Gripensystemet här i augusti och om några veckor så kommer ukrainska piloter att kunna testflyga Gripen och öva på simulatorer, sade Pål Jonson.

Se hela Aktuellts sändning från toppmötet i Vilnius här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pål Jonson (M) om överenskommelsen: ”Ukrainas luftförsvar ska stärkas” Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet