Försvarsminister Peter Hultqvist (S) i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Försvarsministern: Jag förutsätter att avtalet med USA ligger fast

Uppdaterad
Publicerad

Många befarar att vi är på väg in i ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Europa med Donald Trump som president i USA. Det gäller inte minst Sverige som byggt sin försvars- och säkerhetspolitik på stöd från USA. – Jag förutsätter att det avtal vi har med USA ligger fast, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Agenda.

Under Barack Obamas tid som president har Sverige och Norden haft en speciell roll i amerikansk säkerhetspolitik. Enligt säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg hade Obama ett särskilt intresse för Sverige och Finland som väldigt nära allierade till Nato.

Den tillträdande presidenten i USA har inte uttryckt något sådant intresse. Han har istället talat i skeptiska ordalag om försvarsalliansen Nato. Sveriges försvarsmakt har i en analys av säkerhetsläget sagt att det råder osäkerhet om USA fortfarande är en garant för europeisk säkerhet.

Agenda

Sveriges territorium okränkbart

I augusti sade nuvarande amerikanske vicepresidenten Joe Biden att Sveriges territorium är okränkbart. Frågan är om den ståndpunkten fortfarande är aktuell med Donald Trump som president.

– Relationen mellan olika länder i så här viktiga frågor måste bygga på samarbete mellan nationer. Det kan inte vara så att det blir ett nytt förhållande när den ena regeringen kommer och den andra går, sade Peter Hultqvist i söndagens Agenda.

Enligt försvarsministern gäller alla avtal och allt som är uppgjort med USA och mellan olika europeiska länder.

– Jag förutsätter att det avtal vi har med USA ligger fast, sade han.

Vissa frågetecken efter valrörelsen

Du förutsätter det. Men är du säker på det?

– Jag har ingen anledning att säga något annat. Vi har inte sett något annat, svarade försvarsministern.

Helt säker på hur det det kommer att se ut för Sveriges säkerhet med den nye presidenten är dock inte Peter Hultqvist. Han anser att det finns oklarheter efter Donald Trumps uttalande i valrörelsen.

– Det finns frågetecken som måste redas ut efter valrörelsen som var kaotisk i USA. Men det får vi återkomma till med den nya amerikanska administrationen, sade Peter Hultqvist.

Inga ömsesidiga garantier

Efter år av stigande spänningar med Ryssland runt Östersjön undertecknade Sverige och USA en avsiktsförklaring i juni i år för att öka försvarssamarbetet.

Försvarsministern påpekade i Agenda att det aldrig varit fråga om ömsesidiga garantier mellan USA och Sverige. I avtalet handlar det om övning, interoperabilitet, materielfrågor, forskning och internationella operationer, underströk Peter Hultqvist.

Till skillnad från Jan Hallenberg är Peter Hultqvist inte övertygad om att samarbetet med USA kommer att förändras under den kommande administrationen.

– Det återstår att se. Den nye förvarsministern har bred erfarenhet av internationellt arbete: inom Nato, i Afghanistan, i Mellanöstern. Han är van att arbeta med andra länder och organisationer.

Peter Hultqvist hänvisade åter till ingångna avtal. När praktisk säkerhetspolitik ska utformas är det realiteter och avtal som är med och styr, menade han.

– Vi ska inte dra några förhastade slutsatser. Vi kommer att ta kontakt med den nya administrationen så fort som möjligt.

Nej till Nato

Regeringen har sagt nej till medlemskap i Nato. Sverige bygger istället sin säkerhetspolitik i stor utsträckning på stöd från USA. Frågan är hur klokt det är i det här läget.

Peter Hultqvist håller inte helt med om den beskrivningen. Han menar att Sveriges strategi innehåller många delar.

– Det ena är att uppgradera den militära förmågan nationellt. Det andra är att samarbeta med många olika länder och även vara aktiv inom Natos partnerskap, sade han.

– Den djupaste relationen vi har, och som är under väldigt snabb utveckling, är den med Finland. Och vi har fördjupat samarbetet med de baltiska länderna, Polen och Danmark.

Även med Tyskland har Sverige inlett samarbete och med Storbritannien finns ett avtal, underströk försvarsministern.

– Vi har inte lagt alla ägg i samma korg.

Vilket land kan undsätta Sverige?

Men vid ett skarpt läge i Östersjön där Sverige är hotat – vilket annat land har då kapacitet att snabbt skicka förband som undsättning till Sverige? Finns det något annat land än USA som kan det?

– Det handlar om USA, Nato och de länder som finns i området. Det som är avgörande är hur scenariot för en sådan situation ser ut.

Men då litar ju Sverige i hög grad på USA?

– Vi har samarbete med många länder som syftar till att skapa en så hög tröskel så att vi kan undvika konflikter. Det syftar också till att vi vid en krissituation kan lösa den tillsammans. Allting handlar om att undvika den yttersta av konfrontaioner, sade försvarsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet