Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ger en kommentar efter försvarsutskottets möte angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling, i Riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Försvarsministern: ”Vi tog det ansvar vi hade”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen hölls ett extrainsatt möte med försvarsutskottet angående Transportstyrelsens it-affär.
– Jag anser att vi tog det ansvaret vi hade, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Peter Hultqvist (S) fick information om säkerhetsbristerna med Transportstyrelsens it-affär i mars 2016. Uppgifterna kom från tjänstemän på försvarsdepartementet som i sin tur fått informationen av tjänstemän på justitiedepartemenet, samt en representant från näringsdepartementet.

Vet du mer eller har du något tips kring händelsen? Tipsa oss här

Men Peter Hultqvist förde inte vidare informationen till varken infrastrukturminister Anna Johansson (S) eller statsministern.

– Jag försäkrade mig om att det vidtogs åtgärder för att klara ut den här situationen, jag var också informerad om att det pågick en undersökning från Säpos sida i sammanhanget.

LÄS MER: Analys: Ett informationshaveri i regeringen

– Det viktiga för mig var att få tydliggjort att försvarsmakten arbetade med frågan, att man vidtog de åtgärder som var nödvändiga. Det påkallades heller inga åtgärder ifrån departementets sida eller ifrån regeringens sida från försvarsmakten, säger Peter Hultqvist.

”Tog vårt ansvar”

Angående den skarpa kritik som riktats mot honom för att inte ha spridit informationen vidare till statsministern anser han att han att han tog det ansvar han hade.

– Vi hade ju ett delansvar i det här från försvarsdepartementets och min sida och jag anser att det ansvaret tog vi genom att försäkra oss om att det vidtogs åtgärder på de här kritiska punkterna.

Hade regeringen kunnat göra mer för att stoppa outsourcingen?

– Jag kan bara bedöma det läge som jag fick informationen i och det jag kunde göra var att försäkra mig om att åtgärder vidtogs och det försäkrade jag mig om.

Hur allvarligt är det här?

– Det är naturligtvis allvarligt men försvarsmakten var tidigt inne och vidtog åtgärder och på det sättet har man kunnat mota många av de problem som skulle ha kunnat blivit, säger Peter Hultqvist.

LÄS MER: Stefan Löfven försvarar tystnaden om säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet