I Sverige har vi en stark grundlagsskyddad yttrandefrihet som gör att vi får uttrycka våra åsikter om andra och säga, ja, ganska mycket.
– Det finns dock en gräns när yttrandefriheten får stå tillbaka för skyddet för den enskildes privatliv och anseende, så man får inte säga vad som helst, säger Mikaela Kassmyr, advokat.
Nu ska vi försöka reda ut det här. Det finns vissa krav som ska uppfyllas för att du ska dömas för förtal. För det första måste du berätta om något brottsligt, eller något som gör att folk skulle kunna tycka illa om dig. Det måste också vara riktat till någon annan än den du syftar på. Kallar du någon idiot så handlar det inte om förtal, men skulle kanske kunna vara en förolämpning.
– Men det ska ju också ha en viss verkshöjd för att en åklagare ska vilja driva ett förtalsmål, säger advokaten Mikaela Kassmyr.
Uppgifter kan vara försvarliga
Det kan också finnas tillfällen då det anses vara okej att anklaga någon för brott. I vissa fall handlar det om att den som anklagas har en maktposition och därför ska granskas hårdare än andra. Och det finns undantag från lagen, som i förhörssituationer hos polisen eller i en rättegång.
– Då har man ju en skyldighet att uttala sig, även om det man säger i sig utgör förtal, säger Mikaela Kassmyr.
Om anklagelsen handlar om allvarlig brottslighet, eller om den får stor spridning, kan man dömas för grovt förtal.
– Om man till exempel är bloggare och riktar allvarliga anklagelser mot någon för sina följare, då blir det ju automatiskt en stor spridning. Men det finns inte riktigt definierat hur många som är många, säger Mikaela Kassmyr.
Tar inte hänsyn till sanningen
Om rätten anser att det inte funnits en rimlig anledning att berätta om uppgifterna kan man i Sverige dömas för förtal, även om det man skrivit varit sant.
– Det är lite avvikande från andra länders system, där är det ofta framförallt osanna uppgifter är det som är förtalsgrundande, säger Johanna Björkman.
I videon reder advokaterna Johanna Björkman och Mikaela Kassmyr ut de tre stegen och vad som krävs för att dömas – eller frias.
Så säger lagen
Förtal innebär att utpeka någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller att lämna en uppgift om någon som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning, och regleras i kapitel 5 i brottsbalken.
Grundregeln är att initiativet för åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning inte ska komma från åklagare utan från den som anser sig vara utsatt.
Staffet för förtal är böter, och döms man för grovt förtal kan man få fängelse i upp till två år. Döms man för grov förolämpning kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader.
Källa: