Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förtalsanmälan mot Ebba Busch lämnas över till JK

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern, JK, tar över förtalsanmälan mot Ebba Busch (KD). Överåklagare Anders Jakobsson, som granskat anmälan, vill få tydligt besked om vem som ska handlägga ärendet. 

– Jag vill inte vara inne och klampa på deras område. 

Efter en omdebatterad hustvist gick partiledaren Ebba Busch (KD) nyligen till hårt angrepp mot säljarens juridiska ombud i ett inlägg på sociala medier. Ombudet anmälde då Ebba Busch för grovt förtal.  

Efter att Särskilda åklagarkammaren granskat anmälan har överåklagaren valt att lämna över ärendet till JK. 

– Jag vill få klartecken kring vem som ska hantera det. Det har förekommit uppgifter på Instagram och Facebook och normalt sett är det sådant som vi ska hantera, men andra uppgifter kan tangera justitiekanslerns område, säger överåklagare Anders Jakobsson. 

Han bedömer det dock som sannolikt att ärendet kommer att komma tillbaka till honom. Först nästa vecka väntas besked om vem som ska gå vidare med ärendet. 

SVT har sökt Ebba Busch för en kommentar efter det att anmälan mot henne har lämnats in, men hon har ännu inte velat ge någon kommentar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.