Fortfaranade kvinnor som vabbar och vårdar

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande till största delen kvinnor som tar hand om barn, vabbar och vårdar anhöriga, visar siffror från Försäkringskassan.

Försäkringskassan lyfter inför kvinnodagen, som infördes 1910, fram den stora snedfördelningen i uttag av bidrag och stöd i socialförsäkringssystemet. Det är fortfarande kvinnorna som tar emot den absoluta majoriteten av olika typer av vårdbidrag, barnbidrag och underhållsstöd, enligt statistik för 2012.

Trots att socialförsäkringen är könsneutral – pappor och mammor kan exempelvis dela lika på föräldraledighet, vård av sjuka barn och svårt sjuka anhöriga – så är kvinnor som är mest föräldrarlediga (76 procent), vabbar (63 procent) och vårdar sjuka anhöriga (73 procent).

Blygsam minskning

– I en parrelation tar kvinnan i regel större ansvar för barn och hem medan mannen tar större ansvar för jobbet, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Att män generellt tjänar mer än kvinnor är enligt Hartman också en trolig förklaring till att kvinnor tar ut mer föräldraledighet och vabbar mer.

Visserligen minskar skillnaden mellan mäns och kvinnors uttag av föräldrarpeng, men marginellt och mycket sakta.

-Om tempot fortsätter som nu tar det många år innan uttagen delas lika, säger hon.

Kvinnor sjukare

Fjolårets statistik visar också att kvinnor är sjukare och under längre tid än män. Under 2012 var sjukpennningtalet 9,8 dagar för kvinnor och 5,6 dagar för män. Mest jämställt var det på Gotland, i Skåne och i Östergötland. Störst vad skillnaden i Jämtland, Västerbotten och Örebro.

Den vanligaste diagnosen för kvinnor var psykisk störning som en reaktion på svår stress. För män är depression den vanligaste diagnosen.

– Kvinnor som tagit ett stort ansvar för barn och hem kan också ha större sannolikhet att bli sjukskrivna framöver. En hel del forskning visar att sådana samband finns, säger Laura Hartman.

Sämre pension

Försäkringskassan ska undersöka om skillnaden i sjukskrivning mellan män och kvinnor är lika stor hos föräldrar som delar föräldrapeng och vård av barn mer lika.

Myndigheten ska nu försöka få fler medvetna om vilka konsekvenser den stora snedfördelningen inom delar av socialförsäkringen får på sikt.

– Man ska inte bara se till hur olika uttag påverkar inkomsten i dag, utan hur det kan ge sämre karriärmöjligheter på lång sikt, öka risken för sjukskrivning och ge lägre pension, säger Laura Hartman.

Fakta: Ojämställt i socialförsäkringen

Visa

Försäkringskassan visar i sin statistik för 2012 på stora skillnader mellan kvinnors och mäns uttag av bidrag och stöd i socialförsäkringen.

Barnbidrag: Kvinnor 92% Män 8%

Vård av barn (andel dagar): Kvinnor 64% Män 36%

Föräldrapenning (andel dagar): Kvinnor 76% Män 24%

Vårdbidrag (mottagare):Kvinnor  85% Män 15%

Underhållsstöd (boföräldrar)Kvinnor  87% Män 13%

Närståendepenning (mottagare)Kvinnor 73% Män 27%

Källa: Försäkringskassan (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer