Fortfarande oklart när Pfizers covidpiller blir tillgängligt

Uppdaterad
Publicerad

Pfizers coronapiller Paxlovid minskar risken för sjukhusinläggning och död med 88 procent, enligt läkemedelsföretaget.

Men Sveriges tillgång till läkemedlet hänger på förhandlingar mellan Pfizer och EU, som går trögt. Nu gör läkemedelsjätten ett nytt försök till avtal med svenska Socialstyrelsen.

Läkemedel mot covid-19 behövs, framförallt för personer med underliggande sjukdomar som ger immunbrist. Det säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

– Det finns ett stort behov och vi har inte tillgång till alla läkemedel som vi skulle behöva.

Vaccinering är den mest effektiva åtgärden för att hindra smittspridning. Men för att behandla pågående infektion är det just antivirala läkemedel som Paxlovid som sannolikt kommer ha störst betydelse, säger Läkemedelsverkets gruppchef Charlotta Bergquist.

– Det fungerar lite som när man behandlar en antibakteriell infektion med antibiotika. De gör att man kan se till att viruset inte kan föröka sig i kroppen, säger hon.

Covidpillret Paxlovid har bland annat testats på labb i tyska Freiburg. Foto: Pfizer/AP

Finns redan i USA

I USA är Paxlovid redan tillgängligt. Där kan amerikaner få covidpiller ordinerade av sina läkare. Samtidigt pågår utrullningen av det så kallade ”test-to-treat”-programmet där högriskpatienter med covid-symtom kan testa sig och plocka ut coronapiller på apotek.

Strandade förhandlingar

Sverige har inte gjort någon egen beställning av Pfizers covidpiller som i slutet av januari fick grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet.

Men enligt Socialstyrelsen, som sköter den nationella upphandlingen, är det fortfarande oklart när Sverige får tillgång till läkemedlet.

”När produkten kan bli tillgänglig i vården vet vi inte då avtalsförhandlingarna har utmaningar såväl på EU-nivå som bilateralt. Diskussioner pågår på EU-nivån men det har ännu inte presenterats någon acceptabel lösning”, skriver Susanne Bergman på Socialstyrelsen i ett mejlsvar.

Enligt norska NRK har EU:s förhandlingar med Pfizer pågått sedan november.

Pfizer har återupptagit förhandlingar med Socialstyrelsen

Tidigare har Pfizer fört direkt dialog med Socialstyrelsen för ett eget avtal mellan parterna, men dessa förhandlingar har inte lett någonstans.

På initiativ av Pfizer har nu förhandlingarna återupptagits. Under fredagen fick Socialstyrelsen ett nytt avtalsutkast som de ska granska. Pfizer bekräftar att de har en ny dialog med Socialstyrelsen, men kan inte närmare kommentera den pågående förhandlingen.

Läkemedlet Paxlovid

Paxlovid anses ge stor möjlighet till nya strategier i hanteringen av pandemin, eftersom läkemedlet möjliggör tidig behandling utan att det krävs läkarbesök.

Pfizer uppgav i december att läkemedlet minskat antalet sjukhusinläggningar och dödsfall för personer i riskgrupper med nästan 90 procent, när det gavs inom fem dagar efter symtom. Tabletten ska även fungera mot omikronvarianten.

Bara 0,8 procent av de drygt tusen personer som gavs Paxlovid i EMA:s studie behövde läggas in på sjukhus, jämfört med 6,3 procent i kontrollgruppen. Ingen av dem som fick medicinen avled.

Källa: Läkemedelsverket, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.