Statsminister Stefan Löfven (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) tillhör de partiledare som tappar i Novus förtroendemätning. Foto: TT

Förtroendetapp för Löfven och Romson

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för sex av de nio partiledarna sjunker, enligt Novus mätning i augusti. Mest tappar regeringspartiernas ledare Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP).

Stefan Löfven tappar från 32 till 26 procent i förtroende hos den svenska allmänheten jämfört med mars-mätningen.

Även Åsa Romson tappar och halverar nästan sitt förtroende från senaste mätningen. Då var det 13 procent som uppgav att de hade stort förtroende för henne och nu är motsvarande siffra 7 procent.

Förtroendet för Åkesson ökar

De som ökar i mätningen är Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP).

Högst förtroende som partiledare i mätningen har Annie Lööf (27 procent), följt av Stefan Löfven (26 procent) och Anna Kinberg Batra (22 procent). 

Längst ner på listan över förtroende hos svenska allmänheten återfinns och Åsa Romson (7 procent) och Ebba Busch Thor (9 procent).

Generellt låga siffror

Vad som är slående är det generellt låga förtroendet. Jämfört med till exempel maj 2014 så har alla partiledares förtroende sjunkit förutom för Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

I maj 2014 hade dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) 45 procent. Även förtroendet för Stefan Löfven var betydligt högre då än nu och låg på 44 procent.

Undersökningen genomfördes i Novus sverigepanel med 1.009 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 20-25 augusti 2015.

Förtroendet för partiledarna – lista

Lista över förtroendet för partiledarna enligt Novus mätning 20-25 augusti 2015. Förändring sedan mars inom parentes.

Annie Lööf (C) 27 procent (+2)

Stefan Löfven (S) 26 (-6)

Anna Kinberg Batra (M) 22 (-1)

Gustav Fridolin (MP) 21 (-2)

Jimmie Åkesson (SD) 20 (+5)

Jonas Sjöstedt (V) 20 (oför)

Jan Björklund (FP) 20 (+1)

Ebba Bush Thor (KD) 9 (-1)

Åsa Romson (MP)  7 (-6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.