Foto: Fredrik Sandberg, TT

Fortsatt stor ökning för solel

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade solelen i Sverige med nästan 70 procent. Den tillväxten ser ut att fortsätta även i år. Energimyndigheten spår att solcellerna kan växa till 20 gånger dagens produktion. Men det är inte säkert att det är bra för klimatet.

Tack vare att priset på solceller sjunkit kraftigt och tack vare bidrag från staten har solceller ökat starkt i Sverige de senaste sju-åtta åren. Men sedan ett par år börjar det verkligen synas. Förra året ökade solelen med nästan 70 % enligt Energimyndighetens uppskattning. De slutliga siffrorna kommer den sista mars.

– Vi har ingen information som skulle peka på att de faktiska siffrorna för 2019 kommer att skilja sig mycket, säger Jeffrey Berard, utredare.

Oklar klimatvinst

Men frågan om huruvida solceller är bra för klimatet är svår att besvara. Vanlig el i Sverige är nästan helt koldioxidfri, så utsläppen minskar inte av att skaffa solceller. Men det kan finnas andra fördelar. Dels kan solceller hjälpa till att spara på vattenkraft under sommaren och elen går dessutom att exportera varma sommardagar när behovet är stort i grannländer med smutsig el. Dels kan solel bidra till framtida elförsörjning.

– Solel är den grönaste form av el som går att tillverka. Och ska vi ha en förnybar omställning och en ökad elanvändning från 140 till 190 eller 200 terawattimmar om året så måste det tillföras ny grön energi. Då är solel ett väldigt bra alternativ, säger Johan Skördare, vd på projektören Energiengagemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.