I slutet av april sätts spaden i jorden för Sveriges största solpark utanför Strängnäs. Foto: HSB/Energiengagemang

Nu kommer stora solparker även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I vår sätts spaden i marken för flera stora solcellsparker i Sverige. Solel i stor skala har blivit lönsamt.

Fält täckta av solceller kommer att bli en allt vanligare syn även i  Sverige. I dag finns bara ett tiotal solparker med en effekt över en megawatt, men nu är betydligt större på gång. I slutet av april kommer HSB Södermanland att börja bygga landets största solpark nära E20 vid Strängnäs. Den kommer att ha 50 000 solpaneler och bli nästan fyra gånger så stor som dagens största med en installerad effekt på 20 MW.

– Priset på solsystem har fallit till en nivå där det är klart lönsamt att bygga storskaligt, säger Johan Skördare, vd på projektören Energiengagemang.

El till hyresgäster

Även stora anläggningar kan få bidrag från staten, men det finns ett tak på 1,2 miljoner per projekt. Det är en liten del för parken i Strängnäs som kostar omkring 100 miljoner. Elen ska räcka till 7 500 lägenheter. Förutom att lysa upp HSB:s egna fastigheter ska hyresgäster och bostadsrättsföreningar erbjudas solel.

– Det är absolut en bra affär, men det är inte huvudsyftet. HSB ska lämna över parken till medlemmarna och vi kommer inte att tjäna några pengar emellan. Vi ska skapa medlemsnytta, säger Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland

Bidrar till målet

Fortfarande är det det stora antalet små anläggningar som står för den största andelen av solelsproduktionen. Men stora parker kommer att ge ett märkbart tillskott till Energimyndighetens prognos på 5-15 procent av landets eltillförsel.

– Vi ser inget just nu som pekar på att den här trenden att det byggs ut fort vänder, säger Sara Grettve, solelsexpert på Energimyndigheten.

Solparker i Sverige

Nu pågår en tävling om den största solelsparken. Etta idag är Sjöbo på 5,8 MW, snäppet större än Nya Solevi i Göteborg på 5,5 MW. Men störst i Sverige blir Strängnäs med 20 MW. Tekniska verken i Linköping ska i vår bygga en anläggning på 12 MW som ska stå klar i sommar. I Uppsala bygger Vasakronan i vår en solpark på 4,5 MW.

Världens största enskilda solpark med 3,2 miljoner paneler ligger i Abu Dhabi. Den invigdes 2019 och har en effekt på 1 170 MW, 58 gånger större än parken som ska byggas i Strängnäs. Nu planeras en nästan dubbelt så stor som ska vara klar 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.