I två år har Kristdemokraterna legat under fyraprocentsspärren till riksdagen i opinionsmätningarna. Foto: SVT Grafik

Fortsatt dystert för Kristdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna fortsätter att ligga under fyraprocentsspärren till riksdagen, det visar de senaste opinionssiffrorna från Novus. Opinionsmätningen visar på små förändringar i övrigt, där Centerpartiet ökar mest och Moderaternas fall har stannat av.

Den senaste väljarbarometern från Novus är ingen munter läsning för Kristdemokraterna. Det kanske de å andra sidan börjar bli vana vid, i Novus mätningar har de konstant legat under 4 procent i ungefär två år, sedan sommaren 2015. Senaste gången de hade 4 procent i Novus mätningar var juni 2015.

”Femte största parti i flest antal medlemmar”

Den här gången får man 3,1 procent av rösterna i Novus junimätning, en minskning med 0,8 procentenheter. Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson menar dock att de ligger bättre till i andra opinionsundersökningar, och att de nu ska peppa partiets medlemmar till att vända siffrorna.

– Vi har haft en tung höst och en tung vinter där vi haft dåliga siffror, men det märks hos partiet nu att det är något på gång. Vi är det femte största partiet i antal medlemmar och det märks verkligen nu att hela rörelsen är på gång, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

Men även om ni är femte största till antalet medlemmar så räcker det ju inte för att komma in i riksdagen?

– Vi tänker nog vara med och vända den där trenden. Jag vill ändå säga att många medlemmar gör en insats, det betyder nånting. Vi har gjort det förr, vi gjorde en sådan vändning 1998 och tänker göra det igen.

Väljare har gått till M och C

Kristdemokraterna har framförallt tappat väljare till andra allianspartier. Bland de som röstade på partiet i valet 2014 sympatiserar ungefär en femtedel nu med Centerpartiet och en tiondel med Moderaterna, allt enligt Novus siffror.

LÄS MER: Så har väljarstödet utvecklat sig

Mätningen i övrigt visar inga större förändringar i opinionen. Centerpartiet ökar mest och får 13,3 procent. Moderaterna visar en svag uppgång till 16,6 procent, vårens ras har alltså definitivt stannat av. Stödet är dock lägre hos Novus än i SCB:s stora partisympatiundersökning, där partiet fick 18,1 procent.

SD större än M

Sverigedemokraterna får en svag minskning men är fortsatt klart större än Moderaterna på 19,3 procent. Mest tappar Socialdemokraterna, som backar till 27,3 procent, men samtliga förändringar i mätningen ligger inom den statistiska felmarginalen.

De rödgröna partierna får sammanlagt 39,2 procent, Alliansen är nästan lika stor med 38,6 procent. Med andra ord så är inget av blocken i närheten av att kunna samla en majoritet i riksdagen.

M 16,6 (+0,2)

L 5,6 (+0,3)

C 13,3 (+1,1)

KD 3,1 (-0,8)

S 27,3 (-1,0)

V 7,6 (+0,1)

MP 4,3 (+/-0)

SD 19,3 (-0,2)

FI 2,0 (+0,1)

Övriga 0,9 (+0,2)

M+L+C+KD 38,6 (+0,8)

S+V+MP 39,2 (-0,9)

Osäkra 7,5

Samtliga förändringar inom den statistiska felmarginalen.

Så gjordes undersökningen

Novus har för den här mätningen intervjuat 4.002 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade.

Intervjuerna gjordes per telefon under tiden 8 maj till 4 juni 2017. Andelen osäkra väljare är 7,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer