Migrationsverkets prognos tar inte hänsyn till de nya regelverk om migration som väntas senare i år. Foto: TT

Fortsatt minskning av asylsökande till Sverige

Publicerad

Coronapandemin fortsätter att göra avtryck på migrationen till Sverige. Samtidigt finns ännu många osäkerheter kring hur sommarens lagändringar kommer att påverka migrationsfrågan.

Migrationsverket sänker prognosen för hur många som väntas söka asyl i Sverige 2021, från 16 000 till 15 000 personer.

– Det beror inte på att vi gjort andra bedömningar, men på att det hittills kommit färre än vi trodde, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer.

Hur migrationen kommer att påverkas när pandemins effekter klingar av är svårt att sia om, enligt Holmer. Men med bedömningen att möjligheten att resa till Sverige kommer att förbättras under och efter sommaren kommer antalet ansökningar successivt att öka till de nivåer Sverige såg innan pandemin.

– Men det finns väldigt stora osäkerheter – skulle det exempelvis uppstå problem med vaccineringsprogrammen kan det innebära fortsatt hårda restriktioner gällande resande.

Väntar fler ärenden

Prognosen tar inte hänsyn till de nya regelverk om migration som väntas senare i år. Tidigare i april presenterade regeringen förslag till ändrade regler i utlänningslagen som föreslås träda i kraft efter att den tillfälliga lagen löper ut den 19 juli.

Den största förändringen är att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel för de som beviljas asyl – i stället för permanenta som varit huvudregeln sedan 1984 och fram till flyktingkrisen 2015.

Det pågår omfattande förberedelser inom Migrationsverket för att kunna börja tillämpa den nya lagstiftningen i sommar, uppger Henrik Holmer. Om tidsbegränsade uppehåll blir huvudregeln väntas det innebära merarbete för myndigheten.

– Det kommer att innebära att många fler befinner sig i Sverige med tillfälliga uppehållstillstånd under längre tid, vilket betyder att fler kommer att behöva söka förlängningar. Det innebär helt enkelt fler ärenden att handlägga och besluta om.

Ny lag väntas

Dessutom väntas en ny lag om så kallat säkra ursprungsländer träda i kraft den 1 maj i år, som innebär att Sverige kan verkställa avvisningsbeslut omedelbart – innan ett eventuellt överklagande hanterats – om den sökande kommer från ett land som betraktas som ”säkert”. Inte heller detta beaktas i Migrationsverkets prognos, men före pandemin uppgick antalet asylsökande från de länder på den preliminära listan över säkra ursprungsländer till runt 1 700.

Migrationsverkets prognos för 2021:

Asyl, förstagångsansökningar: 15 000

Asyl, förlängningsansökningar (inklusive anhöriga och gymnasieärenden): 34 000

Arbetsmarknadsärenden: 81 000

Studerandeärenden: 24 000

Anknytningsärenden: 42 000

Medborgarskapsärenden: 73 000

Prognosen för kommunmottagna nyanlända justeras upp, då Migrationsverket sedan förra prognosen fått ett tilläggsuppdrag att överföra ytterligare 1 400 kvotflyktingar inom vidarebosättningen.

Källa: Migrationsverket (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.