Juridikläraren Peter Skoglund har många års erfarenhet av rättsliga rättigheter, han är kritisk mot Migrationsverkets långa väntetider. Foto: Johan Nilsson/TT

Migrationsverket följer inte lagen – lång väntan på besked om medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Lagen som skulle korta de långa väntetiderna för dem som sökt svenskt medborgarskap får nu skarp kritik. Trots att lagen säger att ärendena ska avgöras inom fyra veckor får de flesta vänta över ett år på besked om de får bli svenska medborgare eller inte.

– När lagen inte följs urholkas förtroendet för rättssystemet, säger Peter Skoglund, juridiklärare på Linnéuniversitetet.

2018 kom en ny förvaltningslag där en person kan begära om att få sitt ärende avgjort snabbare hos en myndighet. När begäran kommer in är myndigheten skyldig att avgöra ärenden inom fyra veckor.

Myndigheten kan också avslå begäran om snabbare beslut. När så sker kan den som ansökt i sin tur överklaga till domstol.

2019-2020 fattade Migrationsdomstolen i 45 106 fall beslutet att Migrationsverket skulle avgöra ärenden där människor sökt svenskt medborgarskap snarast möljligt. Ändå ligger Migrationsverkets snittid på att avgöra medborgskapsansökningar på 13 månader

– Det är ganska uppenbart att om en lag inte får effekt på det sätt som den var tänkt då urholkar det naturligtvis förtroendet för rättsystemet, säger Peter Skoglund juridiklärare på Linnéuniversitetet. 

Det finns lösningar

Peter Skoglund säger att begreppet ”snarast möjligt” ibland används i juridiskt språk men att det inte är meningen att det ska ta så lång tid som det nu gör. Men det finns lösningar.

– Se över lagen helt enkelt. Se om man behöver förstärka den på något sätt, som kanske ökar trycket på myndigheterna. Det andra alternativet är att domstolen inte nöjer sig med uttryck som ”snarast möjligt” utan i sin dom anger en bestämd tid då ett ärende ska vara färdigbehandlat, säger Peter Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.