Mohammed Hassani som kommer från Afghanistan är besviken på systemet för att han måste vänta ytterligare tre år för att kunna söka för svenskt medborgarskap. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Elva års väntan på besked om medborgarskap – har inte träffat sin sjuka mamma på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Hassani kom till Sverige från Afghanistan i slutet av 2010. Han har inte träffat sin mamma på tio år. Hon bor i USA, är 80 år gammal och kan på grund av sjukdomar och demens inte lämna landet. Samtidigt är det väldigt svårt för Mohammad att få visum till USA utan svenskt medborgarskap.

Han är bara en av tusentals som fått vänta länge på besked på om de får bli svenska medborgare eller inte.

2018 kom en ny lag i Sverige som skulle påskynda besluten för de tiotusentals människor som ansökt om att få bli svenska medborgare. Den som väntat i över sex månader på besked kan sedan dess med stöd av förvaltningslagen kräva att få sitt ärende avgjort inom en månad.

Skyndsamheten vagt formulerad

I över 45 000 ärenden under 2019 och 2020 har Migrationsdomstolen också gått på den sökandes linje; ärendet ska avgöras snarast. Men domstolen slår inte närmare fast vad som menas med ”snarast”. Därför får många fortsätta vänta, trots domstolsbeslut.

För just Mohammed Hassani, som är afghan, har väntan på besked blivit extra lång. Afghaner och somalier som inte kan styrka sina identiteter hos Migrationsverket måste nämligen vänta i åtta år innan de kan skicka in en första ansökan för svenskt medborgarskap.

Uppfyller alla krav på medborgarskap

Mohammed Hassani bor i en egen lägenhet i Kalmar och jobbar som svetsare på ett företag. Han uppfyller alla krav för att kunna få medborgarskap men är född i fel land.

Hans mamma, bosatt i USA, har hörsel- och synnedsättning och demens.  Innan Mohammed blir svensk medborgare kommer han att ha det mycket svårt att få visum för att besöka henne. Han väntar på beslut från Migrationsverket om medborgarskapet i hopp om att kunna resa innan det är försent.

– Hon är både sjuk och gammal och jag vet inte hur länge hon lever, säger Mohammed Hassani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.