Förundersökning om Estonia återupptas inte

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om Estonias förlisning återupptas inte, meddelar Åklagarmyndigheten. Ingenting har framkommit som ger anledning att anta att brott har begåtts, slår åklagaren fast.

I september 2020 publicerades filmmaterial som visade hål i skrovet. Åklagarmyndigheten fick efter det en begäran om att den tidigare nedlagda undersökningen skulle återupptas eller att en ny skulle inledas.

Sommaren 2021 genomfördes en förstudie på olycksplatsen och sommaren 2022 gjordes nya undersökningar.

Estoniakatastrofen

Enligt de preliminära slutsatserna från undersökningarna har man inte hittat några bevis för att fartyget kolliderat med något eller att något exploderat. Berggrunden under skrovet matchar skadorna på skrovet.

”Baserat på vad som framkommit genom utredningsmyndigheternas åtgärder finns det inget som tyder på att det skulle ha skett en kollision med ett fartyg eller ett flytande föremål och inte heller någon explosion i fören. Inte heller har något annat framkommit som ger anledning att anta att ett brott har begåtts”, säger kammaråklagare Karolina Wieslander i ett pressmeddelande.

Passagerarfartyget Estonia förliste den 28 september 1994. 852 människor omkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet