Paul Barath, tidigare förbundsordförande för Kris. Foto: SVT

Förundersökning om sexuella kränkningar inom föreningen Kris

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ordföranden för föreningen Kris utreds av polis för misstänkta sexuella kränkningar. Läget inom organisationen är mycket turbulent och flera av de myndigheter som finansierar verksamheten har krävt förklaringar från styrelsen.

Kris hjälper före detta kriminella tillbaka till samhället, ett arbete man ofta prisats för. Men tidigare i sommar tvingades föreningens ordförande Paul Barath bort från sin post efter uppgifter om att han ska ha kränkt kvinnliga medlemmar.

– Det finns anmälningar från kvinnliga medlemmar, sköra tjejer, säger tillförordnade ordföranden Germay Woldu till SVT.

Polis och åklagare har inlett en förundersökning men Paul Barath menar att han inte gjort något brottsligt.

– Det handlar om en maktkamp där personer vill ha min position, säger han.

Enligt Paul Barath finns det andra företrädare för Kris som gjort sig skyldiga till minst lika allvarliga fel.

– Det finns så mycket oegentligheter som sker inom Kris.

Granskade mejlanklagelser

Kriminalvården har tagit emot mejl med uppgifter om att namngivna Kris-företrädare ska vara skyldiga till brott, bland annat att man ska ha smugglat in naroktika på anstalter.

– Vi vidtog direkt åtgärder genom att aktivera vår säkerhetsorganisation för att värdera informationen, säger Vilhelm Grevik, sektionschef på Kriminalvården.

Myndigheten skickade ut ett informationsbrev till anstalterna men uppger att säkerhetsavdelningens utredning inte gett nåt stöd för anklagelserna om narkotikasmuggling.

Situationen inom Kris har lett till att Kriminalvården kallat Kris till ett möte, som hölls i går och ska följas upp i september.

Till helgen håller Kris årsmöte.

– Vi har ett förtroendetapp och får se över hur vi ska bygga upp Kris på nytt nu, säger Germay Woldu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.