”De internationella brott som har aktualiserats för personer som återvänder från IS-kontrollerade områden är krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten. Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra de här brotten”, säger kammaråklagare Reena Devgun, samordnare för krigsbrottsåklagarna på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: TT

Förundersökningar mot återvändare från IS-kontrollerade områden

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre svenska IS-kvinnorna som utvisats till Sverige är anhållna. Båda misstänks för krigsförbrytelser, uppger Åklagarmyndigheten.

Ytterligare en kvinna, som inte misstänks för brott, har förhörts av polis.

Personer som återvänder från IS-kontrollerade områden kan ha gjort sig skyldiga till brott som kan utredas i Sverige. Det uppger Åklagarmyndigheten, som skriver i ett pressmeddelande att Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har flera åklagare som just nu arbetar med ärenden som rör detta.

I ett nytt pressmeddelande på tisdagsmorgonen skriver Åklagarmyndigheten att två av de återvända IS-kvinnorna är anhållna misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Senast på torsdag ska åklagaren fatta beslut om kvinnorna ska begäras häktade.

”Finns flera misstankar om krigsbrott”

Myndigheten vill inte kommentera hur många pågående utredningar det rör sig om. Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, uppger dock för SVT Nyheter att det finns mellan 30 och 40 pågående förundersökningar mot svenska IS-anhängare.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att han inte kan bekräfta eller kommentera enskilda fall.

– Jag kan bekräfta att det finns flera misstankar om krigsbrott som utreds. Vi har många utredningar, både av personer som finns i Sverige men också i de här lägren, säger han.

IS-kvinnorna förhörda och anhållna

Damberg uppger också att polisen direkt efter ankomst inlett förhör med kvinnorna.

– Finns det skäl att misstänka brott så inleds förundersökning. Det är viktigt att säga att även om de kurdiska myndigheterna inte har hittat bevis nog för att inleda en rättslig process mot dem så finns det ingen preskriptionstid för väldigt många av de här grova brotten som de kan misstänkas för.

Under måndagskvällen bekräftade polisen att två av kvinnorna är anhållna av åklagare och att den tredje är hämtad till förhör. Under tisdagsmorgonen stod det klart att den tredje kvinnan inte misstänks för brott.

– Det stämmer att två av dem är anhållna av åklagare, sa polisens presstalesperson Ola Österling under måndagskvällen.

Enligt uppgift till SVT Nyheter är en av de två anhållna kvinnorna ursprungligen från Västsverige och misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

Det var i juni som det kurdiska självstyret i Syrien, som länge velat att Sverige ska ta hem de svenska IS-fångarna, tog beslutet att kvinnorna ska utvisas.

I klippet ovan berättar inrikesministern mer om vad som nu händer med IS-kvinnorna och barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.