IVO har ännu inte tagit beslut om de ska överklaga förvaltningsrättens dom. Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

Efter larmen – stoppat assistansbolag får tillbaka tillståndet

Publicerad

IVO drog tillbaka VH Assistans tillstånd att bedriva assistansverksamhet – efter anklagelser om bland annat skenanställningar och missförhållanden i arbetsmiljön. Nu har förvaltningsrätten upphävt IVO:s beslut.

Förra året drog Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tillbaka tillståndet för 25 bolag inom omsorgen. Det är det högsta antalet sedan myndigheten grundades.

VH Assistans var ett av bolagen som förlorade tillståndet att bedriva assistansverksamhet. Bakgrunden till beslutet var bland annat misstankar om skenanställningar, missförhållanden i arbetsmiljön och att oriktiga uppgifter lämnats till Försäkringskassan.

Men bolaget överklagade IVO:s beslut och nu har domen fallit. Förvaltningsrätten i Stockholm upphäver beslutet att återkalla VH Assistans tillstånd.

“Domen är viktig för hela branschen personlig assistans. IVO som myndighet har inte gjort någon egen utredning eller haft några egna källor, utan helt och hållet gått på Försäkringskassans uppgifter utan att till någon del säkerställa om Försäkringskassans uppgifter är rätt”, skriver Veronica Hedenmark, styrelseordförande och grundare av VH Assistans.

Tidigare anställda larmade

Gällande skenanställningar menar förvaltningsrätten att det finns ”omständigheter som talar för IVO:s bedömning att det inte varit fråga om seriöst menade anställningar”. Samtidigt står det i domen att det inte är ”tillräckligt utrett och bevisat av IVO att det i de aktuella fallen varit fråga om oseriösa anställningar”.

IVO säger att de vill ha tid att analysera domen innan de lämnar besked om de ska överklaga till kammarrätten. I övrigt vill de inte kommentera förvaltningsrättens dom.

SVT granskade assistansbranschen tidigare i år och pratade med tidigare anställda på VH Assistans som vittnade om missförhållanden inom bolaget. Vi träffade bland annat två familjer från Mongoliet som kände sig lurade av assistansbolaget. VH Assistans har hela tiden nekat till alla anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.