Eletronisk fotboja Foto: TT

Fotbojor kan enkelt slitas bort med händerna

Uppdaterad
Publicerad

I efterdyningarna av terrordådet i Stockholm kräver såväl Kristdemokraterna som Miljöpartiet att personer som fått avvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk ska förses med elektroniska fotbojor. Men frågan är hur verksam en sådan åtgärd skulle vara. Enligt Krminalvården är det enkelt att slita av en fotboja med bara händerna.

Kristdemokraterna och nu senast Miljöpartiet kräver inför samtalen om åtgärder mot terrorism mer pengar till Säkerhetspolisen, avskaffad sekretess mellan myndigheter och möjlighet att förse vissa personer med elekronisk fotboja. Det gäller personer med avvisningsbeslut som bedöms kunna bli farliga och som samhället därför behöver kunna spåra.

– Det är väldigt viktigt att vi vidtar åtgärder för att förebygga, förhindra och försvåra terrorism. Det är viktigt att betona att det här förslaget inte handlar om asylsökande i största allmänhet, utan om enskilda individer som bedöms utgöra ett säkerhetshot mot Sverige, säger Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Annika Hirvonen till SVT Nyheter.

Terrordådet i Stockholm

LÄS MER: MP kräver fotbojor i kampen mot terror

Men nyttan av elektronisk fotboja på personer som bedöms utgöra ett hot ifrågasätts.

Behövs inte ens verktyg

Idén med elektronisk fotboja är att ge personer som dömts för förhållandevisa lindriga brott möjligheten att leva ett normalt liv. Men en person som har anledning att hålla sig undan från myndigheterna skulle lätt kunna plocka bort fotbojan.

–Jag har själv haft en boja i fem månader när vi testade den. Så jag vet precis hur den funkar och inte. Är du stark i fingrarna behöver du inte ens ett verktyg utan kan bara slita av den, säger Fredrik Wilhelmsson, enhetschef för verksamhetsskydd på Kriminalvården, till TT.

Fotbojan är så lätt att ha sönder för att minska skaderisken om man till exempel skulle fastna i något. När fotbojan klipps av sänds en signal till Kriminalvården.

– Om personen kan befinna sig var som helst i Sverige med en utryckningstid på 30 minuter, då krävs det nästan en ambulansorganisation som vi behöver bygga upp för hela landet. Det blir gigantiskt, säger Fredrik Wilhelmsson till TT.

ANALYS:  Hårdare ton från Socialdemokraterna

Kan frihetsberövas

Redan i dag finns också möjligheten att frihetsberöva personer som ska avvisas eller utvisas  om det bedöms finnas en hög risk att personen avviker. Personerna kan låsas in på Migrationsverkets förvar och i vissa fall även på Kriminalvårdens anstalter. Beslutet kan fattas av Migrationsverket, polisen eller en domstol. I praktiken är det ett frihetsberövande där rörelsefriheten är begränsad till en låst avdelning men det kan inte jämställas med ett häkte eller ett fängelse.

TV: Unika bilder minuterna efter terrordådet

Fakta: Elektronisk fotboja

Den som är dömd till högst sex månaders fängelse kan ansöka om att avtjäna sitt straff i sin bostad, försedd med fotboja. Det krävs i regel att den dömde har eller kan ordna arbete eller utbildning, har en bostad och att övriga myndiga i bostaden samtycker.

En dömd person som avtjänar sitt straff med fotboja får betala en avgift på 80 kronor per dygn, men som mest 9.600 kronor totalt. Avgiften går till Brottsoffermyndigheten.

Om den dömde bryter mot schemat med utegångsförbud, använder alkohol eller på annat sätt missköter sig avtjänas resten av straffet i fängelse.

Källa TT / Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet