FP-ledaren Jan Björklund inför sitt tal i Almedalen. Foto: TT

FP ångrar sig om flyttskatt: Ett misstag av Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund vill sänka flyttskatterna.

FP:s förslag innebär en återgång till de regler som gällde innan Alliansen ändrade dem 2008.

– Med facit i hand var det ett misstag, sa Björklund på en presskonferens i Almedalen.

Folkpartiet vill öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det sade Jan Björklund på en pressträff i Almedalen. Han hade med sig ett förslag om att återställa reglerna kring uppskov för den som säljer sin bostad. Förslaget innebär en sänkning av skatten till den nivå som var rådande före Alliansens förändring.

Det var en självkritisk partiledare som presenterade förslagen.

– Vi höjde skatten 2008 och det var med facit i hand ett misstag. Vi införde ett tak för uppskoven, skatten man skulle betala fick man tidigare skjuta upp men vi införde ett tak som var rätt snävt. Det gjorde att det blev väsentligt mycket dyrare från 2008.

Vill avskaffa tak

Förslaget innebär att taket för uppskov avskaffas. Det innebär att inbetalningen för reavinstskatten för de flesta kommer kunna skjutas på framtiden. FP föreslår också att räntebeläggningen av uppskovsbeloppet avskaffas.

I någon mening går Jan Björklund i opposition mot sig själv, kommenterade statsvetare Jonas Hinnfors och SVT:s Margit Silberstein efter pressträffen.

– Han går tillbaka till hur det var innan Alliansen ökade beskattningen på vinster vid försäljning av villor och radhus, sa Jonas Hinnfors.

De två reformerna beräknas kosta 1,4 miljarder under nästa år.

– De kommer finnas med i partiets fullt finansierade höstbudget, sade Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.