Foto: TT

Därför misslyckades FP i valet

Publicerad

Folkpartiet fokuserade för ensidigt på skolan och människor i storstan. Nu måste partiet bli bredare och flytta fram positionerna i jobbfrågan och välfärdspolitiken, enligt den valanalys som presenteras i dag. Men något partiledarbyte är inte aktuellt.

– En enig partistyrelse har ställt sig bakom att Jan Björklund ska vara vår partiledare och fortsätta över valet 2018, säger riksdagsledamoten Mats Persson, ordförande i valanalysgruppen.

Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta val någonsin och var det parti som tappade flest väljare sett till sin storlek. Nedgången har fortsatt efter valet. I den senaste mätningen från Novus som kom i går fick partiet 5,2 procent, ett tapp på 0,6 procentenheter sedan valet.

I eftermiddag presenterar Mats Persson valanalysgruppens slutsatser vid en pressträff. De pekar bland annat på att en viktig förklaring till valförlusten var att Folkpartiet blivit för förknippade med skolfrågan. 

– Det har varit en bra fråga för Folkpartiet men om vi ska göra ett bra val till 2018 måste vi bli bredare. Det handlar om att modernisera arbetsmarknaden, se till att företagen kan vara konkurrenskraftiga och utveckla den gemensamma välfärden.

Ingen ledamot bor norr om Uppsala

Analysgruppen konstaterar också att partiet försvagats i mindre städer och i de norra delarna av landet. Till exempel bor ingen av riksdagsledamöterna norr om Uppsala.

Men trots att Folkpartiet förlorat nio riksdagsmandat under alliansens regeringsår finns inga planer på att överge alliansbygget. Enligt valanalysen är det en missuppfattning att små partier i en koalition tappar till det största. I själva verket var det Folkpartiet som tog väljare från Moderaterna, men tappade till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. 

– Det finns ett väldigt starkt stöd bland våra väljare och medlemmar att vi ska vara ett alliansparti. Under kommande år ska vi utveckla vår egen politik men inför valet bör vi gå fram tillsammans med de andra allianspartierna. 

”Behöver bli bättre”

Folkpartiet vill även vässa sin integrationspolitik. Analysgruppen skriver: ”Vi behöver bli bättre på att också möta människors ärligt menade frågor om hur integrationens praktiska problem ska hanteras: skola, bostäder, jobb och så vidare.”

– Det blir en viktig del i vårt förnyelsearbete att förbättra vår politik på det här området, säger Mats Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer