FP: Skärp straffen för män som hotar

Publicerad

Folkpartiet vill använda fotboja oftare och fängelse för män som har kontaktförbud.
– Det är inte den skräckslagna kvinnan som ska leva sitt vardagsliv i bojor, det är mannen som hotar henne som ska göra det, sade FP-ledaren Jan Björklund i ett tal på lördagen.

Han inledde sitt tal på partiets riksmöte i Örebro inför över 800 kommun- och landstingspolitiker med att ta upp situationen för kvinnor som hotas, misshandlas och förföljs av närstående.

– De som hotar, trakasserar, förföljer och slår den kvinna de levt ihop med, ska mycket oftare tilldömas fotboja. Överträdelser av kontaktförbudet ska leda till fängelse, sade Jan Björklund.

Flera skärpningar

Folkpartiet föreslår nu flera skärpningar av lagen om kontaktförbud som trädde i kraft 1 oktober 2011. Den innehåller tre olika typer av kontaktförbud, med skärpningar i varje steg. I dag är det först i det tredje steget, om någon brutit mot ett utvidgat kontaktförbud, som fotboja kan åläggas mannen. FP vill att det blir normalfallet redan i andra steget, när ett utvidgat kontaktförbud införs.

Partiet vill också att överträdelser av kontaktförbud ska betraktas som ett allvarligt brott och leda till fängelse.

– Kontaktförbudet överträds väldigt ofta men det händer ingenting. Vi måste ge ökat skydd för dessa kvinnor och det innebär att det blir tuffare för männen, sade Jan Björklund.

FP vill också skärpa minimistraffet för grov frids- och kvinnofridskränkning från dagens nio månader till ett års fängelse. Män som dömts för grova brott mot närstående ska också kunna åläggas fotboja direkt efter avtjänat fängelsestraff.

Snabbspår för Ukraina

Björklund uppehöll sig också vid situationen i Ukraina. På presskonferensen efteråt upprepade han utspelet i Aftonbladet att landet bör få ett snabbspår in i EU.

– Putin försöker skrämma Ukraina så att de inte ska närma sig Euorpa. Då är det väldigt viktigt att sända signalen att Ukraina är välkommet in i EU. Det vore ett historiskt misstag om EU visar sig skeptiskt till landet, sade Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer