Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet Foto: Scanpix

FP vill satsa på snabbtåg

Uppdaterad
Publicerad

Forskning och infrastruktur är prioriterade områden för Folkpartiet. Det sade partiledaren Jan Björklund i sitt sommartal i Göteborg.

Jan Björklund talade om vikten av att nu genomföra strategiska framtidsinvesteringar. Bland dessa nämnde folkpartiledaren en satsning på att bygga ut snabbtåg som kan köra 250 kilometer i timmen på den räls som ligger i det befintliga järnvägsnätet.

Ett annat kärt område för Folkpartiet är forskning, vilket Björklund förespråkade i sitt tal som tydliggjorde partiets prioriteringar inför förhandlingarna om regeringens höstbudget. Enligt Björklund är nyckeln till framgång på en tuff världsmarknad att ligga i framkant. Björklund vill därför se en elitsatsning där de allra främsta forskarna ska få stora anslag. Folkpartiledaren menade att forskningsanslagen har varit för utsmetade.

Avskaffa värnskatten
I sitt tal framhöll Björklund även att partiet ser det nödvändigt att sänka bolagsskatten och avskaffa värnskatten.

Björklund berörde också Raoul Wallenberg och hans gärning – till vissa delar samma tal som han höll när 100-årsminnet av Wallenbergs födelse uppmärksammades nyligen. Grundtonen i budskapet var tydligt, att den dåvarande socialdemokratiska regeringen svikit Wallenberg

”Löfven är rädd”
Angreppen mot Socialdemokraterna var över huvud taget många i Björklunds tal, bland annat om att S urholkat skolan. Störst applåder fick han för de lite raljanta orden om S-ledaren Stefan Löfvens eventuella problem att bilda regering.

-Tro mig, Stefan Löfven är rädd för två saker just nu. Det ena är att gå till val 2014 utan ett rödgrönt gemensamt alternativ, det andra är att gå till val 2014 med ett gemensamt rödgrönt alternativ.

Bruten tradition
Med talet i Göteborg bröt Jan Björklund partiets 20-åriga tradition av sommartal i Marstrand.

Enligt, Mariella Olsson, sjukvårdspolitiker i Västra Götaland, ville partiet inte hålla till i Marstrand i år eftersom talet skulle hållas senare på sommaren än normalt.

-I dag är det den stora hemvändarhelgen i Marstrand så det var inte längre det idealiska stället, säger hon till TT:s utsände.

Skälet till att senarelägga sommartalet var att det inte skulle hållas för nära inpå politikerveckan i Almedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer