FRA krävdes på svar om signalspaning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska politiker besökte på torsdagsförmiddagen FRA för att fråga om myndigheten lämnat information till utländska säkerhetstjänster.

I strömmen av den förre NSA-medarbetaren Edward Snowdens avslöjanden som gett upphov till en mängd avlyssningsskandaler, besökte i dag Riksdagens försvarsutskott Försvarets Radioanstalt, FRA, bland annat för att få veta hur FRA byter signalspaningsinformation med andra länder.

– Jag frågade explicit om trafikdata som är aktuellt i debatten. Man redovisade sitt arbete med detta och jag är tillfreds med svaren, säger Staffan Danielsson(C) till SVT Nyheter.

Vill veta om utländska kontakter

Det Försvarsutskottet framför allt vill veta är vilken typ av kontakter FRA har med utländska säkerhetstjänster och hur det fungerar i praktiken. Utskottet vill också ha svar på om FRA har avlyssnat svenska politiker och lämnat över uppgifter till andra länders säkerhetstjänster.

– En del svar är jag nöjd med, andra frågor får man inte svar på, det kvarstår en hel del frågor, sa Peter Rådberg (MP) efter det drygt två timmar långa mötet.

Vilka?

– Det är integritetsfrågor.

”Känner mig helt trygg”

Allan Widman (FP) säger till SVT Nyheter att det återigen bekräftades under mötet att svensk lag inte tillåter avlyssning av svenska förhållanden.

På frågan om han känner sig trygg med att inga brottsmisstänkta svenskar avlyssnas svarar Widman:

– Jag känner mig helt trygg på den punkten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter