Sexologen Kalle Norwald, psykologen Mia Fahlén och författaren Erik Adelsohn svarar på frågor om sex. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Frågor om sex, lust och intimitet fick svar

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du läsa hela chatten med experterna i Fråga doktorn hälsa: sexlogen Kalle Norwald, psykologen och parterapeuten Mia Fahlén och författaren Erik Adelsohn som själv testat allt från tantrasex till celibat.

Erik Adelsohn om sin sexuella resa genom tantra och celibat

Detta är tantrasex: ”Samlagen kan bli längre och mer oförutsägbara”

Jätteont vid samlag – experterna ger råd

Tips för dig som har svårt att prata om sex

Erektionsproblem

Sex förr i tiden

Kan en onanera för mycket?

Sexlustens upp- och nedgångar

När den ena vill mer: ”Man måste prata om det”

Minskad sexlust under småbarnsåren

Sexologens tips för att hitta tillbaka till lusten

Sexleksaker som krydda och hjälpmedel

Så ser en klitoris ut

Sex tech – framtiden för sex?

Att komma vidare från ett sexuellt trauma

Hur blir man mer närvarande i kroppen?

Karins tre tips för ett bättre sexliv

Se Fråga doktorn hälsa om sex på SVT Play.

SVT rapporterade · Chatta om sex, lust och intimitet

Tiden flyger iväg och nu avslutar vi kvällens chatt! Stort tack för alla frågor och alla kloka svar från Kalle, Mia och Erik. Hela chatten ligger kvar här för den som vill läsa svaren igen.

Nästa vecka ska vi chatta om beroenden i olika former. Missa inte det!

SVT-avatarSVT-avatar
Matilda Sandberg
SVT

Jag har en partner som har svårt att slappna av vid sex. Vi har haft det så i ca 2 år och pratat mycket om det. Ger henne alltid komplimanger. Men det är som att det går in genom ena örat ut genom andra. Det blir jobbigt att sexet inte är avslappnat. Vi tror det har med hennes självkänsla o självförtroende att göra men vill gärna veta vad vi mer kan göra. Mvh Mats

Mats

Jag skulle rekommendera din partner två saker/alternativ. Nu är ju jag som terapeut förstås partisk, men tänker att samtal med en terapeut eller liknande kring teman om självkänsla och självförtroende skulle på sikt hjälpa henne massa. Samt sak/alternativ nummer två vilket är Mindfulness, en terapiform en kan göra hemma för att öva på att vara i nuet. Det kommer inte radikalt ändra läget och det tar tid att lära sig, men det går!

Gäst-avatarGäst-avatar
Kalle Norwald
Sexolog

Hej! Jag o min kille hsr varit tillsammans i flera år.Hur kan jagtala om för honom att hans hångemetod inte riktigt håller måttet o är lite slarvig på sistone? Tack för svar

Konflikträdd

Kan du kanske sätta ord på vad du skulle gilla? Om du leder in på vad som skulle tända dig och vad du är nyfiken på så är han sannolikt mer positiv än om du råkar säga att han är slarvig! ;)

Gäst-avatarGäst-avatar
Mia Fahlén
Psykolog och parterapeut

Hej!
24-årig tjej som knappt haft någon romantisk/sexuell kontakt med någon annan. Det känns jättejobbigt och bara tanken på det gör mig alldeles nervös och spänd, så det finns liksom ingen chans att jag skulle kunna vara avslappnad nog att känna lust i någon annans fysiska närhet och jag är väldigt sällan kåt generellt. Jag har tidigare (flera år sedan nu) haft perioder då jag känt mer lust och då onanerat. Hur ska jag göra för att våga närma mig andra och för att bli av med denna rädsla för intimitet så att jag kan få njuta av det?

Sofie

Att tycka att närhet och intimitet kan vara läskigt, och samtidigt något en längtar intensivt efter, är väldigt vanligt. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en psykoterapeut/psykolog för att prata om det om du önskar en förändring, för det är möjligt utifrån vad du delar med dig av! Lycka till!

Gäst-avatarGäst-avatar
Kalle Norwald
Sexolog

Hej!

Första steget verkar vara taget då du erkänner detta och en vilja att komma vidare. Och då är nästa steg att göra just som du säger, försiktigt närma dig andra och fortsätta att modigt möta din rädsla.

Kanske kan du hitta någon kille live eller online som du kan vara helt ärlig med från första början om detta. Då kommer ni snabbt att komma nära varandra och det blir ett äkta möte. Du vet att han vet och han vill ändå vara med dig. Kanske är det vad som behövs för att du ska slappna av och då kan lusten och intimiteten komma av sig självt :)

Gäst-avatarGäst-avatar
Erik Adelsohn
Författare

Hej! Vi har varit ihop länge. Haft närhet och sex tills min man fick problem med potensen. Han grät och vi hade sex utan penetration. Han fick viagra. Majoriteten av pillren används till egensex. Jag försöker prata med honom. Känner mig lurad. Trodde vi skulle ha sex. Vad göra nu

Fundersam

Säg till din man att du längtar efter honom. Att du längtar efter era stunder ihop och att du tänker på honom och känner sexuell attraktion. Styr bort från att du känner dig lurad, skulle jag säga.

Svårt att säga varför han vänder sig mot egensex i första hand. Men jag skulle kanske vänta med att ifrågasätta det och istället fokusera på din längtan. Det blir en mer positiv ingång som kanske får honom med på noterna.

Lycka till!

Gäst-avatarGäst-avatar
Mia Fahlén
Psykolog och parterapeut

Hur viktig är själva grundattraktionen för hur sexet blir? Kan man skapa ett riktigt bra sexliv med någon man inte känner supermycket attraktion för, fast man funkar bra ihop på andra plan?

Karin

Det är jag övertygad om!

Det beror kanske lite på vad du lägger i attraktionen. För vi attraheras ju av många olika saker, det kan handla om att beundra någon, se upp till hur han/hon är, känna igen sig, känna samhörighet, gilla lukten, tycka att personen är vacker.

Men sex kan ni ha härligt även om du inte tänder extremt på din partners kropp. Lägg fokus på hur det känns!

Gäst-avatarGäst-avatar
Mia Fahlén
Psykolog och parterapeut

Grundattraktionen är förstås viktig, men den kan också komma och gå med tiden. Dock är det vanligt att den ökar om man verkligen gillar varandra på andra plan.

Skam och rädslor är ofta hinder. Kanske han ni fantasier om sex som ni inte berättar för varandra? Just att göra det är en känslig övning som dock kan öka attraktionen kraftfullt.

Gäst-avatarGäst-avatar
Erik Adelsohn
Författare

Hej! Har varit singel och tittat mycket på porr under många år vilket jag tror har fått mig att få en snedvriden syn på sex IRL. Har träffat en underbar kvinna men märker att jag ser på sex som en prestation och jag känner mig otillräcklig. Kan porrtittandet ha skadat mig?

Mats

Kanske tillfälligt, men inget som inte går att släppa taget om. Var uppriktigt med henne, det är modigt. Fråga vad hon längtar efter. Kan du vara med och uppfylla hennes fantasier ger du henne en fin gåva!

Gäst-avatarGäst-avatar
Erik Adelsohn
Författare

Porr påverkar oss på olika sätt. Om du har kollat på porr i samband med onani så är det inte så konstigt tänker jag att upplevelsen med en annan person blir något annat och mer som en prestation. Då har du en annan person att relatera till, en annan persons lust och samtidigt som du har med dig själv. Det blir mer att vara medveten om. Men det går att skifta fokus och istället uppleva sexet än att prestera det, men det kan ta tid men kommer att kännas lättare ju fler gånger ni setts och ju mer ni lär känna varandra.

Gäst-avatarGäst-avatar
Kalle Norwald
Sexolog

Hej jag har en längre tid haft dåligt med sexlust. Det känns mer som jag ligger m min partner för hans skull o inte för min egen lust. Kan jag äta något som möjligen kan förhöja min lust. Är 58 år .

Gunilla

Ligg inte med din partner för hans skull - det är mitt råd. Gör du det och det är otillfredställande så tär det på din lust!

Kan ni inte utforska om det finns annat än det sex ni har just nu som skulle vara skönare för dig?

Gäst-avatarGäst-avatar
Mia Fahlén
Psykolog och parterapeut

Hej! Det finns inga piller eller mediciner som ger ökad lust dessvärre. Det är en komplex del av våra liv vad vi har lust till, både i och utanför sängen. Har du lust till något annat? Något fritidsintresse kanske? Fina relationer som ger dig något positivt? Fokusera på det och ge det mer utrymme i din vardag! Sen vill jag tillägga att endast ha sex för sin partners skull inte är positivt. Det blir lätt en negativ spiral där ditt lustbejakande inte ens hinns med! Utforska vad som funkar för dig på egen hand? Går det att översätta i sexet med partnern?

Gäst-avatarGäst-avatar
Kalle Norwald
Sexolog

Jag upplever att min sexualitet som gay ofta blir osynliggjort, bortskämtat eller negativt uppmärksammat. Hur ska jag våga flörta? dejta

Oskar

Som HBTQ+person är det lätt att hamna i just skymundan, det sker även i sexologin och psykoterapin många gånger eftersom vi lever i ett heteronormativt samhälle. Då på ett individuellt plan blir det då även lätt att inte ta sig energi eller mod att agera ut sin sexualitet eller längtan efter relation. Men det går genom att öva, testa och utvärdera vad som går bra och mindre bra för en. Det kan finnas poäng att ha en samtalskontakt med terapeut eller liknande i den resan. Lycka till!

Gäst-avatarGäst-avatar
Kalle Norwald
Sexolog

Vad är egentligen sexlust?

2020

Den sexuella energin vaknar i kroppen, normalt i könet eller området strax under det. Sedan har vi människor samlat på oss en mängda tankar, idéer och värderingar ovanpå det som rört ihop allting. Men om du känner dig levande och vital vid ett givet ögonblick ... då är sexlusten troligen igång. Man behöver inte vara kåt för att lusten ska vara där!

Gäst-avatarGäst-avatar
Erik Adelsohn
Författare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet