Kan man äta så att man slipper ta medicin? I Fråga doktorn hälsas chatt får du svar på dina frågor om mat och hälsa. Foto: Matilda Sandberg

Läs chatten om matens betydelse för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas hälsan av maten vi äter? Här svarade Henrik Ennart, vetenskapsjournalist, och Kerstin Brismar, läkare och professor i diabetesforskning, på era frågor om hur mat och hälsa hänger ihop.

Mer om mat och hälsa ser du i Fråga doktorn hälsa på SVT Play.

Matens betydelse för vår hälsa

Karin • För de som har IBS är ett stort antal vegetariska ingredienser inte lämpliga då de orsakar magbesvär. Hur kan man lösa det?

Se tidigare svar ikväll.

Inger • Kan probiotika höja blodtrycket?

Nej

Livia • Det här med ätfönster. Hur ska man äta om man vill gå UPP i vikt? (Utan att få högt blodsocker eller blodtryck.)

Börja med att äta ofta på dagen varannan timme. Se mina andra svar på samma fråga.

Sanna • Hej! Finns det någon kost som hjälper till att få ner stressnivån i kroppen och med minska övervikten?

Äter du det som ger mycket lite insulin påslaget (det kallat vi GI Kost) så går du ned i vikt.

Ove • Jag äter 3-4 frukter/dag i snitt, tex äpplen, apelsiner mm. Kan det bli för mycket

Det är jättebra.

Thasp • Vilken skillnad är det på det vita sockret och det som finns i äpple., apelsiner etc? Jag äter mycket frukt och undrar om det då är skadligt på grund av för stort sockintag

Nej det socker som finns i frukt/bär är inte alls farligt. Det innehåller fibrer/fullkorn och mycket antioxidanter vilket gör det extra nyttigt och minskar ökning av blodsocker.

Lalla • Om jag blir hungrig på kvällen vad ska jag äta om jag inte ska äta en smörgås?

Pröva att dricka utan kalorier, något varmt.

Birgitta • Äter havregrynsgröt varje morgon med lättsockrad lingonsylt +lättmjölk. Är det OK?

Ja, det låter toppen. Havregryn har jättebra fibrer och lingon också, liksom en hel del andra nyttigheter. Lägg gärna på lite frön och nötter också.

Ulla-Karin • Ni talade om att yoghurt är bra. Vilken sort? Neutral med 3% fett, neutral med 0,5% fett, Kefir eller någon annan?

Det som jag tycker jag kan rekommendera är kefir och andra typer av syrade produkter, även lagrade opastöriserade ostar. De fungerar lite grand som probiotika och tillför mjölksyrabakterier.

Då avrundar vi kvällens chatt! Stort tack för alla frågor och tack till Kerstin Brismar och Henrik Ennart som gett alla matnyttiga svar!

Nyfiken på recepten från programmet?
Här hittar du Alexandra Zazzis gröna röra och osötade granola.

Nästa tisdag ska vi chatta om träning - missa inte det! 💪

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet