Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Frågan är om en lag är rätt sätt att lösa problematiken”, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening. Foto: SVT

”Frågan är om en lag är rätt sätt att lösa problematiken”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att tillträdesförbudet ska innefatta även biblioteken.

Svensk biblioteksförening är däremot kritisk till förslaget och tror att det är fel metod.

Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, bekräftar att det finns bibliotek som har problem med oro och stök, men ifrågasätter om regeringens nya förslag om tillträdesförbud är lösningen.

– Frågan är om lag är rätt sätt att lösa problematiken, det finns andra metoder, säger hon.

”Risk att det eskalerar”

Även Daniel Forsman, stadsbibliotekarie för Stockholms stadsbibliotek, är skeptiskt till lagförslaget. 

– Även om det finns ett system för tillträdesförbud så är frågan hur det ska upprätthållas. Hur ska man avkräva legitimation på personer som stör? Det finns en risk för att det eskalerar en redan ganska svår situation.

Berömmer säkerhetsarbetet

Han beskriver varje ordningsstörning som ett stor misslyckande, men påpekar också att det redan pågående säkerhetsarbetet, där bland annat stationära och ambulerade vakter samt bibliotekssocionom ingår, har gett resultat.

– Ett normalt år har vi över fem miljoner besökare och 200-300 ordningstörningar. Generellt sätt är det väldigt lugnt på våra bibilotek. Man kan besöka dem utan att vara rädd för att det ska hända något, säger Daniel Forsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.