Frågor och svar med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kunde läsare chatta med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Här är ett urval av de frågor som ställdes och besvarades.

Hur ska investeringar betalas när du vill sänka skatten. Har du tänkt på de gamla som inte har råd till det mest nödvändiga?

– Vi kan inte satsa på välfärden om det inte lönar sig att jobba, det är så det hänger ihop och så vi kunde satsa på välfärden med de förra alliansregeringen.

Vad ska ni göra för att förebygga det ökande våldet i våra tätorter?

– Trygghet kräver fler poliser och hårdare straff. Och det bästa sättet att förebygga kriminalitet är att bryta utanförskap.

Hur planerar ni att minska de sociala klyftorna i samhället?

– Genom att fler går från bidrag till arbete. Jag tycker att det är helt fel att man kan få pengar när man inte jobbar än när man gör det. Ju fler som jobbar desto bättre håller Sverige ihop.

Hur ska ni hjälpa skolorna? Gymnasiet och Grundskolan, hur kommer ni att se till att flera går ut med bättre betyg? Skulle ni vilja satsa mer på skolan än vad de Rödgröna har gjort under deras mandatperiod?

– Vi vill satsa mer på skolan, som till exempel i vår senaste budget. Vi behöver fler lärare och mer undervisningstid, och införa nolltolerans mot dåliga skolor.

Hur kommer Moderaterna och alliansen i huvudsak att finansiera utökad vård, skola och poliskår, som vi helt klart behöver?

– Genom att fler går från utanförskap till arbete och det lönar sig bättre att jobba. Det är så v säkrar pengarna till välfärd, skola och poliser.

Stämmer det att du kopierar allt Jimmie Åkesson säger?

– Nej, jag vill genomföra M:s politik och regera med alliansen.

Tror du att Liberalerna och Centerpartiet kommer att samarbeta med S efter valet 2018?

– Nej, jag vet att de också vill ge Sverige en ny alliansregering.

Hur ser du på Rysslands agerande i Östersjön?

– Det ser jag mycket allvarligt på. Därför behöver vi stärka både försvaret och gå med i Nato.

Vad ska enligt dig till för att öka Sveriges dragningskraft hos världens främsta innovatörer och forskare så att de väljer att etablera sig här?

– Ska jobben kunna skapas här måste det vara bra villkor för det här och vi har inte råd att försämra. Därför vill jag, och hela alliansen, stoppa de skadliga skattehöjningarna på jobb som regeringen planerar.

Vilka rubriker kan vi läsa om i tidningarna efter en moderatledd regering 2022?

– Varför inte: ”Sverige har äntligen löst integrationsproblemet”?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter