Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är snuset verkligen en EU-fråga? Sigrid Melchior, journalist på DN, reder ut och slår hål på en seglivade Brysselmyten. Foto: TT

Frågorna partierna kampanjar på – som inte kommer att avgöras i EU

Uppdaterad
Publicerad

Håll gränsen, bygg murar, gör nåt stort! Nu har partierna lanserat sina EU-valkampanjer, men hur många av frågorna de driver är det egentligen parlamentarikerna i Bryssel som basar över?

Politikbyrån listar tre kampanjfrågor som Europaparlamentet inte kommer att avgöra.

Partiernas kampanjer handlar mycket om att få folk att gå till valurnorna och att sticka ut mot de andra partierna. En fråga som moderaterna lyft fram är att snuset är hotat, och de har inte alltid varit tydliga med att frågan på EU:s bord gäller det vita snuset, och inte det traditionella bruna snuset.

– Hela snusdiskussionen är synonym med den svenska EU-debatten. Snuset har varit en fråga kopplat till medlemskapet sen vi gick med i EU, och det försöker partierna profitera på. Det är samma sak med falukorv, surströmming – nationella symboler är viktiga för partierna att lyfta fram i ett EU-val, säger Mats Knutson i Politikbyrån.

EU-val 2024

Jakob Ohlsson, kampanjstrateg Reform society, som tidigare jobbat med rödgröna partier, tycker att snuset och liknande frågor är bra att trycka på i kampanjerna.

– Det funkar som pr-strategi, jag tycker det är briljant att lyfta fram just snuset. Det symboliserar en större konflikt – vem ska ha makten över Sverige? Det jackar i något som väljarna känner igen och mobiliserar de egna, säger han till Politikbyrån.

Se videon från Politikbyrån om kampanjfrågor som nödvändigtvis inte avgörs av EU i videon ovan – och se mer om partiernas kampanjtricks i Politikbyrån i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet