Helgens väderprognos i södra Svealand och norra Götaland spår snöfall och snöslaskiga vägar. Foto: TT

Fram med vinterdäck och kängor – nu kommer snöslasket

Uppdaterad
Publicerad

Helgens väder kan bli en snöblöt historia. Enligt SVT:s meteorolog är stunden kommen att rota fram vinterkläderna och se över bilens vinterdäck.

– Rejält med kallluft drar in över stora delar av landet och det kan säkert komma ett par decimeter snö, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Temperaturen spås sjunka till runt nollgrader i hela landet på fredag. Samtidigt ska ett regnväder passera över norra Götaland natten mot lördag som sedan fortsätter österut.

Det innebär att Väster- och Östergötland och delar av Småland och norra Skåne kan få smaka på säsongens första snö. 

Men prognosen är ännu osäker.

– Om det kommer snö lär den vara blöt och göra vägar och gator slaskiga. Så det är ingen dum idé att redan nu ta fram vinterjackan och vinterskorna, säger Hultgren.

Vinterdäcken kallar

Helgens väderprognos med snöslask kan ses som en första signal att skifta däck på bilen, enligt Trafikverket. Däcken ska vara på plats senast den 1 december om det råder vinterväglag.

– Det är vid den här årstiden som snön börjar att komma. Därför kan det vara hög tid att fundera på att byta till vinterdäck, säger Denny Josfsson, presstalesperson vid Trafikverket.

Men efter regn kommer solsken. Efter lördagens regn och snö lovar söndagen promenadturer med strålande sol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.