Främmande arter hot mot svenskt fiske

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk hummer, rovvattenloppa och svartmunnad smörbult är främmande arter som riskerar att slå ut svenskt fiske och därmed hota ekosystemet.

Fiskeriverket har sammanställt vilka främmande arter som kan hota fisket. Amerikansk hummer som tagit sig från Norge till Sverige bär på en virussjukdom som kan slå ut europeisk hummern som lever i svenska vatten.

Enligt Erland Lettevall på Fiskeri- verket uppstår problemen då de etablerar sig och ökar i antal. -Då förändrar de själva ekosystemet, säger Lettevall.

Stör ekosystem

En annan art, som kan ställa till skada är den svartmunnade Smörbulten, som fått fotfäste i södra Östersjön. Den riskerar att ta föda från bottenlevande fiskar i området och därmed störa ekosystemet.

Arten, som sprider sig snabbt tros ha kommit hit med barlastvatten, som pumpats ur fartyg. Den kommer troligtvis från Kaspiska havet och Svarta havet.

Inga förslag

I rapporten som kommer att överlämnas till regeringen föreslås inga åtgärder. Fiskeriverket hänvisar istället till ett kommande aktionsplan om främmande arter, som ska göras tillsammans med Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.