Ronny Löfquist (S) vill leda Hylte kommun i minoritet genom koalitionen Framtid Hyltes 20 mandat. Foto: SVT

Framtid Hylte lever vidare – vill styra i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de så kallade onsdagsrösterna räknats fick Vänsterpartiet ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige i Hylte. Det gav koalitionen Framtid Hylte med S, L och V 20 mandat sammanlagt, alltså ett mandat ifrån en majoritet. Nuvarande kommunstyrelseordföranden Ronny Löfquists (S) ambition nu är att jobba för ett styre i minoritet.

– När vi räknar på det så behåller vi majoriteten i kommunstyrelsen och i alla kommunens nämnder, men vi är ett mandat mindre i fullmäktige. Så huvudlinjen nu är att vi är en väldigt stark minoritet, säger Ronny Löfquist (S).

Det är tack vare att Vänsterpartiet fått ytterligare ett mandat efter att alla post- och förtidsröster räknats under onsdagen som Framtid Hylte nu ser ut att få majoritet i alla styrelser och nämnder.

Val 2018 – #dinröst

– Vi kommer att träffa Vänsterpartiet och Liberalerna i början av nästa vecka för att prata ihop oss om en väg framåt.

Knapp ökning för S

Ronny Löfquist är på det stora hela nöjd med att Socialdemokraterna ökade, om än knappt, jämfört med förra valet; från 37,2 till 37,9.

– Vi hade två mål med valet. Det var att S skulle gå fram i Hylte och att Framtid Hylte skulle behålla majoriteten. Vi lyckades på en punkt. S gjorde ett jättebra val.

Det enda smolket i bägaren, säger Ronny Löfquist, är att de båda samarbetspartierna SPI och Miljöpartiet åkte ur fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet