Från operasångare till läkare – Karl bytte karriär

Uppdaterad
Publicerad

Karl Rombo är en av de många utbildade artister som valt att byta yrke på grund av bristen på jobb i musikvärlden. Nu studerar han till läkare.

– Att vara operasångare är ett fantastiskt yrke som jag egentligen inte ville släppa. Men just nu är det väldigt svårt att få jobb på sin hemort.

Så förklarar Karl Rombo, utbildad operasångare, sitt beslut att börja på läkarlinjen i Stockholm och lägga sångarkarriären åt sidan.

Flera års utbildning

Och då har han ändå hållit på ganska länge: först musikskola och musikgymnasium, därefter Operahögskolan som han gick ut 2006. Det blev jobb, men inte tillräckligt mycket och dessutom på andra orter vilket gjorde att han inte kunde finnas på plats för sina barn.

– Även om man inte flyttar längre än till Malmö eller Göteborg är man fortfarande inte närvarande för dem. Jag tror att många operasångare kan skriva under på det, säger han.

LÄS MER: Hon hoppas på musikerjobb i Värmland

Hans upplevelse är att arbetstillfällena minskat drastiskt de senaste tio åren:

– De fria grupperna som fanns har väldigt svårt att klara sig och finns nästan inte längre. Inom Svenska kyrkan har också möjligheterna krympt. Delvis för att man inte verkar satsa lika mycket på klassisk musik, utan också på andra genrer. Och så upplever jag att man har sämre med pengar.

Långt steg mellan utbildning och arbete

Han beskriver det så att en nyexaminerade operasångare faktiskt behöver kunna arbeta i fria grupper:

– Det går inte att komma direkt från Operaskolan och ställa sig direkt på Kungliga Operan, det måste finnas några mellansteg. Finns inte de, får vi kanske finna oss i att kvaliteten sjunker...

LÄS MER: Kritik mot svensk musikutbildning

Många, förmodligen den stora majoriteten av yrkesmusikerna, är egenföretagare. Deras arbetslöshet är svår att se i till exempel Arbetsförmedlingens eller fackförbundets statistik. Frilansare är sällan med i facket. Till problemen hör också att man enligt Rombo inte kan varva engagemang med A-kassa.

– Maxtaket för ersättning ligger lågt och deltidsreglerna är stränga. Det är svårt att jobba deltid och ha A-kassa under perioderna mellan jobb. Som egenföretagare tar man också ut så lite lön som möjligt, men då blir pensionspoäng och socialförsäkringar lidande.

Nytt karriärval

Nu har han gått två år på läkarlinjen. Han säger att han egentligen varit intresserad av liknande saker lika länge som han varit musikalisk – ”jag började faktiskt läsa molekylärbiologi en gång” – och att vara läkare kommer att betyda att han vet att han inte behöver vänta på jobb och att han vet att han gör nytta.

– Det är lite ironiskt att människor går från kulturlivet till vården för att ta hand om den ohälsa som kanske delvis beror på bristen på kultur i samhället. Det är en väldigt enkel spaning som jag redan hunnit göra, säger han och ler.

Och hur blir det med sången då?

– Jag hoppas kunna fortsätta sjunga också, och då professionellt. Det är mitt mål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.