”Stoppa massövervakningen” och ”Parlamentsledamöter värna vår frihet” står det på demonstranternas plakat. Foto: TT

Frankrike röstade igenom kontroversiell övervakningslag

Publicerad

I kväll röstade franska nationalförsamlingen igenom en omdebatterad lag som ökar möjligheterna till övervakning. Det sker drygt ett dygn efter att nyheten om USA:s underrättelsetjänst NSA spionerat på de tre senaste franska presidenterna briserat, något som fått lagens kritiker att tala om hyckleri.

Lagen skulle bland annat göra det möjligt att övervaka utländska medborgare som besöker Frankrike. Dessutom skulle den inhemska kommunikationen övervakas för att upptäcka ”misstänkt beteende” enligt, France Tv Info.

Förslaget ger inte bara den franska underrättelsetjänsten möjligheter att avlyssna, utan även frihet att plantera mikrofoner, datachip och gps på platser, i teknik och fordon utan domstolsbeslut.

En kontroversiell teknik som kommer att användas simulerar mobilmaster och samlar in all mobildata utan urskiljning bland mobilanvändare i närheten.

Lagförslaget har fått kritik och som ett sätt att lugna dem som är oroade över missbruk av det nya lagförslaget har en visselblåsarfunktion skapats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer