• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Federley om en eventuell politisk comeback. Foto: SVT

Fredrick Federley öppnar för comeback: ”Är ett politiskt djur”

Publicerad

Fredrick Federley lämnade politiken sedan det uppdagats att hans tidigare sambo dömts för flera grova sexuella övergrepp mot barn.

Han utesluter inte politisk comeback – men inte just nu.

– Jag måste vara mer hel och mer stark först, säger han i säsongens sista avsnitt av Carina Bergfeldt.

Det har gått mer än tre månader sedan Fredrick Federley lämnade alla sina politiska uppdrag för Centerpartiet och i Europaparlamentet.

Skandalen briserade när det blev känt att han visste om sin före detta sambos brott i flera månader utan att agera eller berätta för sitt parti.

Fredrick Federley har fortfarande inte läst domen mot mannen, som bodde hos honom förra året. På frågan om han var kär i mannen så svarar han att det var nära.

– Väldigt nära. Kanske till och med, ja.

”Man ska vara hel och ren”

När Carina Bergfeldt undrar hur Fredrick Federley, i egenskap av offentlig person, resonerade när han fick reda på att mannen suttit i fängelse, biter han ifrån.

– Vad din fråga implicerar är att om man är politiker så ska man vara helt fri från kantstötthet, man ska vara hel och ren, må bra och absolut inte umgås med människor som kan ha ett kriminellt förflutet eller andra typer av problem.

Svaret får gästen Hanna Hellqvist att reagera:

Det har väl inte att göra med att du är politiker? Frågan är väl varför man ligger med någon som legat med barn?

– Det kommer ju från två olika håll. Det vet inte jag då. Du vet det först. Jag bedöms utifrån att alla vet om domen, jag vet inte om domen när jag inleder relationen, svarar Fredrick Federley.

Utesluter inte comeback

I programmet berättar Fredrick Federley också att han i nuläget inte kan tänka sig att ge sig in i politiken igen, men han utesluter inte ett framtida engagemang.

– Just nu vill jag definitivt inte tillbaka. Hur det är i framtiden kan jag inte säga, säger han och fortsätter:

– Jag är ett politiskt djur, ganska utpräglat och har lagt mitt liv åt detta. Men är jag beredd att ge mig in i det här nu? Jag måste vara mer hel och mer stark först och jag behöver något mer tid för att ens tänka i de banorna.

Fått jobberbjudanden

Fredrick Federley berättar även att han den senaste tiden upptäckt en värld utanför politiken.

– Det finns några jobbförfrågningar. Jag är inte där att jag kan börja jobba, jag kommer inte orka det än. Men jag har kommit så långt att jag kan börja bli nyfiken på vad de här vill och så, säger han.

Se hela avsnittet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer