Fribeloppet för vårdstuderande slopas

Publicerad
Vårdstudenter ska kunna arbeta i vården under coronakrisen utan att studiemedlet påverkas. Därför föreslår januaripartierna att gränsen för hur mycket pengar man får tjäna samtidigt som man studerar tillfälligt tas bort.

För att få behålla sitt studiemedel finns det ett så kallat fribelopp på strax över 90 000 kronor. Den som tjänar mer än i halvåret så är inte berättigad till fullt CSN.

Men för att minska bristen på personal inom vården på grund av coronakrisen föreslår nu regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att fribeloppet tas bort. Det ska i så fall gälla alla som studerar på vårdutbildningar och läkare, sjuksköterskor, annan vårdpersonal som för tillfället studerar.

Förslaget är en del av det krispaket som januaripartierna presenterade på måndagen. Det slopade fribeloppet kostar 1 miljard kronor och hela krispaketet uppgår på 10,8 miljarder totalt. Regeringen kommer att överlämna förslagen till riksdagen inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer