Utbildningsminister Gustav Fridolin om ett eventuellt förbud: Det här är inget vi ska sitta och bestämma från Stockholm. Foto: SVT

Jan Björklund: ”Mobilerna ska bort”

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefoner kan störa på lektioner och rubba arbetsron hos elever. Flera skolor har infört olika typer av mobilförbud, något både utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och Liberalernas partiledare Jan Björklund är positiva till.

– Det är väldigt bra att skolor i Sverige har bestämt sig när man ska ha med sig mobiltelefonerna och när man inte ska det, säger Gustav Fridolin i Morgonstudion.

Trots att flera skolor inför olika mobilförbud så finns fortfarande skolor som inte har ordningsregler för mobiltelefoner, menar Fridolin.

– Här är det viktigt att rektorer tar sitt ansvar och inte lämpar över frågan på sina lärare, säger han.

Ska vara upp till skolorna

Men han tycker ändå att det ska vara upp till skolor och rektorer att sätta sina egna regler gällande ordingsregler och mobilförbud. Frankrike inför från och med september ett nationellt mobilförbud i skolorna. Något som Fridolin inte tycker är aktuellt för Sverige.

– Nej det är upp till den enskilda skolan. Vi ska inte sitta och bestämma det, man måste lokalt bestämma när barn ska få ha mobiltelefoner och inte, säger han.

Björklund positiv

Förre detta utbildningsminister och Liberalernas partiledare Jan Björklund är till skillnad från Fridolin öppen för en lag som liknar den franska modellen.

– Det här ska jag absolut kolla på, jag är öppen för det, säger Jan Björklund i Morgonstudion.

Han menar att han redan 2014 skrev ett lagförslag gällande ett nationellt mobilförbud på lektionstid. Lagförslaget gick dock aldrig ut och har, enligt Björklund, inte tagits upp av regeringen.

– Det valde den nya regeringen att lägga i skrivbordslådan, säger Jan Björklund.

LÄS MER: Björklunds påstående om lagförslag stämmer inte

”Ska inte sitta i Stockholm med pekpinnar”

Gustav Fridolin menar att man nu ska börja arbeta med frågan mer. Staten ska gå in och se till att skolor arbetar med ordningsregler – och följer dem.

– Men vi ska inte sitta i Stockholm med pekpinnar och tro att det är det som blir frälsningen för skolorna, säger Gustav Fridolin.

Samtidigt tycker Jan Björklund att regeringen måste ta hårdare tag och sätta ner foten.

– Mobilerna ska bort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.