Fritt fram att ombilda hyresrätter

Publicerad

Regeringen lade i dag fram sin redan tidigare aviserade proposition om att avskaffa den s.k. stopplagen på bostadsområdet.

Från och med den 1 juli blir det fritt fram att ombilda lägenheter i allmännyttan till bostadsrätter.

Det nuvarande tvånget att söka till- stånd hos länsstyrelsen försvinner.

I propositionen finns också ett för- slag om att kommunerna ska kunna ge hyresgarantier till personer som har svårt att får hyreskontrakt, t.ex. unga som saknar fast anställning.

Kommunerna ska i sin tur få ett statligt stöd för att kunna ge dessa hyresgarantier.

Lokala beslut ska avgöra
Avskaffandet av stopplagen kommer att leda till att antalet hyresrätter i landet minskar. Men samtidigt betonar finansmarknadsminister Mats Odell vikten av att vissa hyresrätter finns kvar.

-Jag vet att många vill bo i hyresrätt. Det är dessutom viktigt att vi har så många hyresrätter i Sverige för att säkerställa att arbetsmarknaden är så flexibel som möjligt.

– Men det ska inte finnas en lag som förbjuder ombildningar till bostadsrättsföreningar när man på lokal nivå är överens om det. Den stopplagen tar vi därför bort, fortsätter Mats Odell.

Många hyresrätter säljs ut
Redan är en av tre hyresrätter i landet till salu, enligt tidningen Hem & Hyra som tidigare i år granskade de tjugo största allmännyttiga bostadsföretagen i de 20 största kommunerna.

Stockholm är den kommun där flest hyresrätter är till salu, nästan 100 000. Men även i det socialdemokratiskt styrda Göteborg säljs allmännyttiga hyresrätter ut. Där rör det sig om ett hundratal lägenheter i utsatta förortsområden, uppger Hem & Hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer