Svenskt vaccin kan stoppa fruktad hästtsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vaccin från den svenska aktören Intervacc mot plågsamma hästsjukdomen kvarka har fått ett positivt utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Redan i år hoppas de få ut vaccinet på marknaden.

Det är första gången EMA ger en rekommendation för godkännande av ett svensk veterinärmedicinskt läkemedel.

– För att ett vaccin ska komma till stor användning behöver det vara säkert, ge ett gott skydd och vara lätt att adminstrera. Vårt vaccin uppfyller de kriterierna och det gör att vi kommer se stor användning, säger Andreas Andersson, vd vid Intervacc.

70-tal fall i Sverige

Varje år rapporteras ett 70-tal fall av kvarka i Sverige. Hur många hästar som drabbas är inte känt eftersom bara första fallet rapporteras. Det är en anmälanspliktig infektionssjukdom som drabbar hästar i övre luftvägarna genom feber hosta, svullna lymfknutor och i vissa fall bölder – inte helt olikt halsfluss.

Några som drabbats av kvarka är Järfälla Ryttarförening i Stockholm. När de i början av  juni importerade en ponny från Polen tog det inte lång tid innan de märkte att valacken hade feber och näsflöde.

– Då tog vi ut vår veterinär som tog prover direkt. Det visade sig vara en annan streptokock som inte är en så allvarlig sjukdom som kvarkan är, men sen utvecklade hästen bölder och då visade det sig att det var kvarka., säger Anna Tholander, verksamhetschef på Järfälla Ryttarförening.

Snabbt kunnat isolera smittan

På ridskolan har de två karantänstall för att minska risken för smitta när de får in nya hästar till ridskolan. Tack vare detta har de snabbt kunnat isolera smittan och får fortsätta bedriva sin verksamhet. Men det vanliga sommarbetet blir inte av i år.

– Våra hästar kan inte gå ut på sitt ordinarie sommarbete, få sin semester som de behöver.

Bakterien streptokock equis som orsakar kvarka, är mycket smittsam och tvingar ridskolor, stuterier, tävlingsstall och andra verksamheter att sättas i karantän och stänga ner under längre perioder. Rekommendationen säger att verksamheten ska ha stängt i fyra-sex veckor efter sista symptomet hos den sjuka hästen, vilket kan leda till svåra ekonomiska konsekvenser för hästgårdarna. För en del ridskolor har det inneburit förluster för hundratusentals kronor.

17 juni fick vaccinet Strangvac ett positivt utlåtande av kommittén för veterinärläkemedel (CVMP) vid europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Teknologin bakom vaccinet bygger på 20-årig forskning vid Karolinska institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet. 

Faktaruta Kvarka

Bakterie: Streptococcus equi 

Antal smittade: Ungefär 75 anmälda utbrott om året. Misstänkt smitta ska anmälas till Länsstyrelsen. Antal bekräftat smittade hästar rapporteras inte.  

Symptom: Svullna lymfknutor i huvud- och halsregionen, varigt näsflöde, hosta och feber, bölder i lymfknytorna mellan ganascherna. 

Kvarka smittar genom kontaktytor. Andra djur och människor kan inte bli sjuka i kvarka, men kan däremot förflytta smittan via krubbor, vattenskålar, kläder och otvättade händer. 

De allra flesta hästar blir friskförklarade, medan andra utvecklar andra sjukdomar. I vissa fall avlivas hästar av djurskyddsskäl till följd av långt lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.