Frystorkning i stället för kremering

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare föreslår att andra begravningsmetoder än de vi har i dag ska kunna bli tillåtna i framtiden. Till exempel skulle så kallad frystorkning kunna godkännas.

Kommunerna ska också bli skyldiga att tillhandahålla en lokal för begravningsceremonier utan religiösa symboler. Dessutom föreslår utredaren Kathrin Flossing att den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och begravning förkortas från två till en månad.

Lika avgift för alla

För att minska skillnaderna i begravningsavgift föreslås att alla

inom en kommun ska betala begravningsavgift enligt samma avgiftssats och att avgiften blir fristående från kyrkoavgiften.

I dag är skillnaderna stora beroende på var man bor. Enligt utredningen varierade begravningsavgiften 2008 mellan 198 kr och 2.376 kr per år för en person med en genomsnittlig inkomst.

-Det är bra att vi fått en ordentlig genomlysning av området och utredningen kommer att vara ett värdefullt underlag för det fortsatta arbetet, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

Frystorkning i kväve

Frystorkning går till så att kistan sänks ner i flytande kväve. När

kroppen är frusen skakas kistan så att den faller sönder och metaller som titanskruvar och kvicksilver plockas bort.

Det som blir kvar begravs i en kista av t.ex. majsstärkelse. Efter ett halvår ska kistan och stoftet ha brutits ner.

Utredningen säger att alternativ till dagens metoder med jordbegravning och kremering ska kräva regeringens tillstånd och att ”andra begängelseanläggningar” ska miljöprövas.

TT / Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.