Lars-Erik Holm, ordförande i Rådet för Estetiska Behandlingar, REBS. Foto: SVT

De skriver ut botox för skönhetsingrepp – skattebetalarna står för notan

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av nervgiftet botox har ökat kraftigt de senaste fem åren, visar SVT:s kartläggning. Nu varnar flera instanser för att läkare missbrukar rätten att skriva ut botox – och låter skattebetalarna finansiera rena skönhetsingrepp.

Stafettläkaren misstänks ha skrivit ut botulinumtoxin, mer känt som botox, för över en halv miljon kronor – utan att ha medicinska skäl för det. Preparaten har hämtats ut på ett och samma apotek i södra Stockholm.

– Jag anser att det här är rent bedrägeri, säger åklagaren Christer Sammens.

Han har nu väckt åtal mot läkaren som misstänks för grovt osant intygande.

– Läkaren har kopplingar till personer inom skönhetsindustrin och han är bekant med det apotek där preparaten har hämtats ut, säger Christer Sammens.

Läkaren, som nekar till brott, misstänks vara en del av något som beskrivs som ett växande problem.

”Läkarna tjänar stora pengar”

När botox används som läkemedel mot exempelvis inkontinens, migrän och muskelkramper ingår preparaten i förmånssystemet och subventioneras av skattebetalarna. Men det gäller inte för estetiska botoxinjektioner.

Problemet är läkare som inte är ärliga med sina förskrivningar.

– De här läkarna förskriver botox på recept för behandling av migrän och kraftiga svettningar, men det används till skönhetsinjektioner så att patienten får rabatt med högkostnadsskyddet. Det blir skattebetalarna som får betala och läkarna tjänar stora pengar på detta, säger Lars-Erik Holm, ordförande i Rådet för Estetiska Behandlingar, REBS.

Har larmat om fusket

Har kunden ett frikort kan skattebetalarna få stå för hela materialkostnaden på flera tusen kronor.

Lars-Erik Holm säger att deras organisation har larmat om botoxfuskandet till flera olika myndigheter – men utan att få gehör.

– Ingen myndighet tycker att det är på deras bord eftersom skönhetsbehandlingar betraktas som konsumentprodukter. Jag tycker verkligen att det är dags att myndigheterna som sysslar med läkemedelsstatistik och apoteksstatistik slår sig samman och säger hur de ska hantera det här. För det är ju helt fel att skattemedel går till skönhetsbehandlingar, det var aldrig tänkt så.

Tre exempel – så kan det gå till

Använde kod från gammal arbetsplats

Läkaren misstänks ha skrivit ut botox och dopningspreparat till ett värde av närmare två miljoner kronor. Han uppges ha använt en arbetsplatskod från en vårdcentral i Skåne som han slutat på flera år tidigare. Det var ett apotek i Stockholm som fattade misstankar mot läkaren våren 2019 och anmälde honom till IVO. Läkaren själv hävdar att någon annan använt hans förskrivarkod. IVO yrkar på att läkaren blir av med behörigheten att förskriva narkotiska och andra särskilda läkemedel – och fallet ligger nu hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Orimlig förskrivning

Psykiatern i Örebro skrev ut botox för över en halv miljon kronor – som sedan hämtades ut av patienter i Stockholm. Förskrivningen beskrivs som ”orimlig”. Det var under de inledande månaderna av 2019 som botoxförskrivningen ökade markant och resulterade i att Region Örebro uppmärksammade IVO om fallet. Läkaren anmäldes redan 2017 till IVO för missförhållanden och brister, men det resulterade inte i någon åtgärd.

Fick sex och ett halvt års fängelse

Läkaren skrev ut narkotika, dopningsmedel och botox för många miljoner – men blev påkommen 2016 i en rutinkontroll. Enligt Region Stockholm handlade det om kostnader på elva miljoner kronor för de felaktigt utskrivna preparaten, där botox stod för en mindre del av summan. Han blev av med sin läkarlegitimation ett par månader senare samtidigt som polisutredningen mot honom växte. 2018 dömdes han till sex och ett halvt års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och dopningsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.