Foto: TT

Fyra procent saknar hemförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Hela fyra procent, omkring 390.000 personer i Sverige, saknar grundläggande skydd eftersom de inte har någon hemförsäkring. Unga och utlandsfödda är överrepresenterade.

Hemförsäkring är en slags grundförsäkring som skyddar både hemma och på resan. Dessutom ingår rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Alltså något som alla borde ha, men som många inte har.

– Hemförsäkringen är jätteviktig. Där ingår bland annat skydd om du får en stor vattenskada, om det börjar brinna i ditt hus eller om du blir sjuk eller råkar ut för en olyckshändelse på resa. Samhället har inte något bra skydd som täcker upp om du saknar försäkring, säger Caroline Uliana, chef för externkommunikation på försäkringbolaget If, och fortsätter:

– Skräckexemplet är när någons hus eller lägenhet brinner upp. Om man inte har en hemförsäkring som täcker upp för kostnaderna och inte heller kan få hjälp med evakueringsboende så blir det väldigt tufft.

”Tänker kanske inte på försäkring”

Enligt en sammanställning som If gjort med hjälp av statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) saknar omkring 4 procent av svenskarna hemförsäkring. Men för vissa grupper är andelen mycket högre än så. Av de som är födda utanför Sverige saknar hela 12 procent en hemförsäkring, enligt If.

– Jag tror att det handlar om att många kommer från länder där man inte har något fungerande försäkringssystem. Då tänker man kanske inte på att man behöver en hemförsäkring när man kommer hit.

”Brinner mer i juletid”

Även bland unga vuxna är det många som saknar hemförsäkring. I åldersgruppen 16-24 år saknar sex procent en hemförsäkring och bland unga i åldern 25-34 år är motsvarande siffra åtta procent. Unga som inte tecknat hemförsäkring förklarar det ofta med att de anser att det inte behövs eftersom de inte har så många värdefulla saker.

– Hemförsäkringen täcker så mycket mer än en mobil som har gått sönder. Om du till exempel blir sjuk på julresan till Thailand och behöver åka ambulansflyg hem, så kostar det närmare en miljon kronor. Då tror många att staten ska betala. Men det gör de inte, UD kan möjligen ge dig ett lån, men du måste betala tillbaka. Så det kan bli väldigt dyrt utan försäkring.

Att många saknar hemförsäkring, är det något som märks mer kring julhelgen?

– Tyvärr brinner det mer i juletid eftersom man tänder levande ljus oftare.

Fakta: Hemförsäkring

Hemförsäkring är en slags grundförsäkring som alla bör teckna, även om man bara har en tillfällig bostad. Förutom ersättning för ägodelar som stjäls eller förstörs så ingår också rätts-, ansvars- och överfallsskydd. Hemförsäkringen är även viktig för den som planerar att resa. Den ger vanligen ett fullgott skydd om något skulle hända under de 45 första dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.