Spela klippet för att ta del av Plusredaktionens fyra tips. Foto: SVT

Fyra tips till dig som ska köpa bil

Uppdaterad
Publicerad

Vet du vad som gäller om bilen du köpt går sönder inom ett halvår? Eller varför det är bra att alltid spara annonsen? Ta del av videoklippet ovan för att lära dig mer om vad som är viktigt att tänka på då du köper en bil av en bilhandlare.

Här kan du hitta fler tips, framför allt på hur du kan hålla ner din klimatpåverkan när du köper en bil.

SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat försäljning av bilar. Följ granskningen här.

Reklamation och garanti

Som konsument är det viktigt att veta skillnanden mellan dess två begrepp.

Reklamation är en lagstadgad rätt som inte går att avtala bort. Du som konsument har rätt att reklamera en vara inom tre år efter köpet. Under det första halvåret är det dessutom upp till företaget att bevisa att felet inte fanns redan från början.

Garanti är något helt frivilligt från företagens sida. Men bara för att det saknas garanti, eller om företaget försöker slingra sig genom att säga att garantin inte gäller i just ditt fall, så gäller ändå konsumentköplagen, som alltså bland annat reglerar vad som gäller för reklamationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bilproblem

Mer i ämnet