Efter tester i símulator har haveri- kommissionen kommit fram till att Gripenplanets raketstol kan utlösas oavsiktligt vid höga G-krafter.
Exakt hur många G som krävs för att stolen ska utlösas av misstag vill utredningschefen Agne Widholm inte säga. ”Men det är högt”, citeras han av tidningen Östgöta Correspondentens nätupplaga.
Återskapat olycksförloppet
Direkt efter kraschen berättade piloten för kommissionen att han själv inte hade dragit i handtaget som aktiverar katapultstolen. Ett par dagar efter olyckan gick Försvarsmakten ut i medierna och förklarade att kraschen med ”största sannolikhet” hade orsakats av Gripenpilotens G-dräkt.
Med hjälp av en så kallad dynamisk flygsimulator har Haverikommissionen nu i Linköping försökt att återskapa olycksförloppet. En docka med samma slags G-dräkt som pilotens har körts i simulatorn, som kan anpassas för att likna Gripens kabin. Målet var att se om något kunde ha påverkat handtaget som gjorde att piloten blev utskjuten.
-Vi körde en pilot i G-belastningar och fann att det piloten sagt stämmer, säger utredningschefen Agne Widholm till Östgöta Correspondenten.
Begränsat belastningen
Enligt tidningen kunde kommissionen flera gånger få fram att raketstolen utlöstes. Exakt vad som utlöst den är dock fortfarande oklart. Nästa steg för Haverikommissionen blir därför att sätta sig ned att analysera data och filmer från testkörningarna.
Försvarsmakten har för närvarande begränsat belastningen i Gripenplanen till 3G.
Tre haverier
Haveriet i april i Vidsel var det tredje för ett Gripenplan. Det första inträffade 20 september 1999 över Vänern. Piloten klarade sig och plockades upp ur sin räddningsflotte av en helikopter.
Det andra totalhaveriet ägde rum den 1 juni 2005 över Hanöbukten. Även då överlevde piloten genom att skjuta ut sig.
Innan Gripen var operativt kraschade två plan under utvecklingsfasen, ett i Linköping 1989 och ett över Långholmen i Stockholm 1993.
TT