Rika länder har kämpat i flera år för att komma överens om ett sätt att få in mer skatt från stora multinationella företag som Google, Amazon och Facebook, som ofta placerar sina kontor i lågskatteländer. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT, Naina Helén Jåma/TT

G7-länderna överens: 15 procent global skatt för företag

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan stora multinationella företag tvingas betala miljarder mer i skatt.

På lördagen enades G7-länderna om att förbinda sig till en global minimiskatt på företag om 15 procent.

– En historisk överenskommelse, säger Storbritanniens finansminister Rishi Sunak till BBC.

Under helgen träffas finansministrarna för världens största ekonomier i London där frågan om en global miminiskatt för företag har varit på agendan. Inför lördagen sa man att en uppgörelse var mycket nära, och under eftermiddagen kom beskedet:

G7 har enats om att förbinda sig till en global minimiskatt på 15 procent.

”Vi åtar oss att nå en rättvis lösning på fördelningen av beskattningsrättigheter”, skriver G7 i en kommuniké efter mötet.

– Efter år av diskussioner har G7:s finansministrar nått en historisk överenskommelse för att reformera det globala skattesystemet för att anpassa det till den digitala tidseran, säger Storbritanniens finansminister Rishi Sunak.

Vill stoppa jakten på skatteparadis

Syftet med en miniminivå på skatt är att förhindra stora multinationella företag att flytta sina vinster till länder med de lägsta bolagsskatterna. Avtalet innebär att jättar som Google, Amazon och Facebook, som ofta placerat kontor i lågskatteländer, nu kan tvingas betala flera miljarder dollar mer i skatt än i dag.

– Facebook har länge efterlyst en reform av de globala skattereglerna och välkomnar de viktiga framsteg som gjorts vid G7, säger Nick Clegg, global affärsansvarig för Facebook, till Reuters.

Lördagens beslut ses som ett startskott som kommer sätta press på världens övriga länder att följa efter. I juli möts G20-länderna och centralbankschefer i Venedig där avtalet kan bli än mer omfattande.

– Man vill komma överens om en lägsta skattesats, för att undvika att länder skattekonkurrerar, säger Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet.

En annan fråga som diskuterats i helgen har handlat om huruvida världens stora multinationella företag i framtiden kommer att behöva betala skatten i det land där de säljer sina varor.

G7-länderna består av USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike samt en representant för EU,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad innebär en global minimiskatt för företag? Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet, reder ut. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer